Arkivert artikkel

Slik kan du gjøre barna dine tryggere på nett

Her er Jan Tore Sanners enkle råd.

I dag markerer vi Safer Internet Day sammen med over hundre andre land i verden, en markering for å gjøre nettet til et bedre sted for barn og unge.

Når hverdagen blir digital må vi som foreldre vite hvordan vi gjør barna trygge. Barna våre vokser opp i en digital verden, med barne-TV på nettbrettet og tegnefilmer på YouTube.

91 prosent av 9-16 åringene våre har i dag en smarttelefon, og nesten 6 av 10 barn og unge bruker sosiale bildetjenester daglig, viser Medietilsynets rapport om barn og medier 2016.

Sosiale medier er for de fleste av oss blitt en naturlig del av hverdagen, og skillet mellom det som skjer på nett og i det virkelige liv er nesten visket ut.

Mange barn bruker sosiale medier som har en høyere aldersgrense enn deres egen alder. YouTube har for eksempel 13-års aldersgrense. Det skal ikke mange tastetrykk til for å havne på en YouTube-film som ikke er passende for et lite barn.

I en verden med stadig mer avansert teknologi og kun et tastetrykk ut til verden, kan det være utfordrende å vite hvordan man skal sikre at barna er trygge på nett.

Les også: Teknologiskiftet som kommer gir fantastiske muligheter og krevende utfordringer. Her er Høyres løsninger.

I dag markerer vi Safer Internet Day sammen med over hundre andre land i verden, en markering for å gjøre nettet til et bedre sted for barn og unge.

Derfor ønsker jeg å dele noe enkle tips til hvordan du kan gjøre netthverdagen til barn og unge litt tryggere.

1. Begrens innholdet på YouTube:

Cirka én av tre foreldre sier de bruker filter eller innstillinger på barnas mobil, nettbrett, konsoll eller PC som begrenser tilgangen til innhold. Dette er mest vanlig blant foreldre som har barn fra 5-12 år, sier Medietilsynets rapport.

Sett på “begrenset innhold”-knappen på YouTube (Du finner den helt nederst på siden). Denne funksjonen skjuler videoer som kan inneholde upassende innhold. Dette er basert på rapporteringer fra andre brukere og andre varslingsfunksjoner. Det er viktig å være klar over at ingen filtre er hundre prosent nøyaktige.

skjermdump 2

2. Sett på sikkert søk i Google:

Google er førstevalget for mange, også barn og unge. Setter man på Sikkert Søk kan man blokkere bilder som er upassende eller ikke barnevennlige fra Google-søkene dine.

skjermdump 1

3.Sett opp “Familiedeling” på telefonen din:

(Gjelder Apple)

Familiedeling gjør at familien kan dele hverandres iTunes og App Store-kjøp uten å dele kontoer. Betal for apper og lignende med det samme betalingskortet og godkjenn barnas kjøp fra enheten til en av foreldrene. Når et barn vil kjøpe eller laste ned apper, blir man varslet og kan godkjenne eller avslå det direkte fra enheten sin. Dette gjelder også de gratis appene.

4. Minn barna om å logge av enheter:

Lær barna å logge seg av datamaskinene og nettbrett når de er ferdige med å bruke dem, til og med hjemme. Dette vil hindre at andre sender meldinger eller e-post med deres konto, kanskje som en spøk.

Her er Medietilsynets råd til foreldre:

1. Snakk med barnet om hva som er greit og hva som ikke er greit å si på nett når de snakker eller kommenterer på bilder og statusoppdateringer.

2. Lær barne å alltid spørre om lov før de legger ut bilder eller informasjon om andre. Dette er et forbud ved lov, ikke et moralsk dilemma.

3. Lag klare regler for bruk i familien og snakk om konsekvenser. Respekter barnas privatliv.

4. Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjør på både nettet og hjemme, og tar etter din oppførsel. Spør alltid barna om lov før du legger ut bilder av dem på nett, og respekter svaret.

5. Sett sosiale medier på dagsorden på et foreldremøte, og lag gjerne feller regler og retningslinjer for bruk.

Den raske teknologiske utviklingen gir mange muligheter. Her kan du lese Høyres løsninger for et digitalt Norge.

Les også: Skal vi løse utfordringene med bemanning i pleie- og omsorgstjenesten er det også nødvendig å tenke nytt.