Teknologi gir bedre utviklingshjelp
Digitale hjelpemidler kan få enorm betydning for verdens fattige
Utviklingsminister Nikolai Astrup lanserte denne uken den første digitale strategien for norsk utviklingspolitikk. Digitalisering i utviklingspolitikken handler om å knytte mennesker tettere sammen og å gi dem de beste mulighetene vi kan for en bedre fremtid.
Norge er blant verdens mest digitaliserte samfunn og har mye å bidra med i dette arbeidet. Vi har ledende kunnskapsmiljøer, et bredt spekter av IKT-bedrifter og mange eksempler på vellykket teknologiutvikling.
– Tidligere har vi ikke klart å utnytte teknologien slik at mennesker i verdens fattigste land får glede av den. Nå skal vi bruke de digitale virkemidlene til å gi bedre og mer effektiv utvikling for verdens fattige, sier Astrup.
En mobiltelefon kan lære et barn på flukt å lese. Systematisk og målrettet bruk av digitale løsninger åpner for flere muligheter i utviklingsland. I følge verdensbanken vil vi ikke kunne nå FNs bærekraftsmål innen 2030, dersom vi ikke tar i bruk ny teknologi i utviklingssamarbeidet.
– Målet med strategien er at flere mennesker skal få et bedre liv. Griper man mulighetene ny teknologi gir kan utviklingsland hoppe over dyr, analog infrastruktur. For å lykkes med dette må vi trekke på den kompetansen som norsk næringsliv, sivilsamfunn og akademia besitter, sier Astrup.
Inviterer norske aktører på banen
Flere norske aktører har allerede tatt i bruk ny teknologi for å bidra til utvikling. Satellittdata brukes i overvåkning av avskoging og ved kartlegging av katastrofer. Den digitale innsatsen i utviklingsarbeidet har imidlertid vært for fragmentert frem til nå.
– Jeg ser frem til å samarbeide med norske fagmiljøer om å omsette strategien til handling som betyr noe for de menneskene som trenger det mest, avslutter Astrup.