Hvordan få flere ut i jobb?

Høyre vil at alle som kan og vil jobbe, skal få sjansen til det.  

Høyre vil

Ha et arbeidsliv som har plass til alle

Gjennomgå hele arbeidsmiljøloven for å finne hindre som i dag stopper flere fra å komme i jobb.

Prioritere bruk av lønnstilskudd og andre tiltak som har god effekt på for sikre en mer effektiv og målrettet bruk av ressursene.

Gjeninnføre målet om at fem prosent av nyansatte i staten skal være personer med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne, og jobbe for at kommunene skal innføre det samme målet.

Sikre et arbeidsrettet Nav

Gjennomføre en reform i Navs arbeidsmarkedstiltak hvor gode forsøk skaleres opp, flere sosiale entreprenører får bidra gjennom innovative innkjøp og økt lokal kontroll, samt flere mindre anbudsrunder og forenkling av anbudsrundene.   

Gjennomføre en helhetlig reform av ytelsene for å sikre at det lønner seg å jobbe for dem som kombinerer sosiale ytelser med arbeidsinntekt, og at det blir enklere å gå fra ytelser til arbeid og lønn.

Vurdere et oppfølgingsansvar for Nav, for tilfeller der den uføres helsetilstand er bedret og den uføre selv vil og kan prøve seg i jobb.

Stanse utviklingen i antallet unge på helserelaterte ytelser

Innføre en hovedregel der personer under 30 år ikke skal uføretrygdes, med mindre det er åpenbare grunner til at man skal det. Flere unge bør heller få inntektssikring gjennom en arbeidsrettet ytelse. 

Etablere en arbeidsrettet ytelse for unge under 35 år som faller utenfor jobb og skole. Målet er at flere unge møtes med spørsmål om hva de kan bidra med, ikke med hvor syke de er. Ytelsen skal være statlig og etter inspirasjon fra kvalifiseringsprogrammet.

Gjennomføre forsøk med arbeidsorientert uføretrygd for nye, unge søkere. Dette skal styrke uføretrygdedes muligheter i arbeidsmarkedet, til fordel både for dem selv og samfunnet for øvrig.

Gi flere mulighet for tilrettelagt arbeid (VTA)

Vi vil øke antall plasser og omgjøre varig tilrettelagt arbeid (VTA) og varig tilrettelagt arbeid i ordinært arbeidsliv (VTA-O) til en mer fleksibel og individorientert ordning kalt tilrettelagt arbeid (TA), med tettere oppfølging både i og utenfor ordinært arbeidsliv.

Dette er problemet👇

Altfor mange faller ut av arbeid i lange perioder, og noen kommer dessverre ikke tilbake i det hele tatt. Andelen som står utenfor arbeid som følge av sykdom, er nå på sitt høyeste siden 2010. Én av ti nordmenn i arbeidsfør alder er uføretrygdet.

685.000 nordmenn i arbeidsfør alder står helt utenfor arbeidslivet i dag. Mange av dem både kan og vil bidra. Særlig bekymringsfullt er det at stadig flere unge står helt utenfor arbeid eller utdanning.

Vår evne til å skape gode og lønnsomme jobber og få flere i arbeid vil være avgjørende for hvilke velferdsordninger vi vil ha råd til i fremtiden.

Utenforskap er ikke først og fremst en krise for bunnlinjen på statsbudsjettet, men en krise for de det gjelder. Arbeid og livskvalitet henger nært sammen. Arbeid skaper fellesskap, deltakelse og inkludering. Mange som står utenfor arbeidslivet drømmer om å få bidra, bare de får sjansen. Den muligheten vil vi at de skal ha.

Dette er Høyres løsning👌

Høyres mål er et trygt, godt organisert og fleksibelt arbeidsliv hvor de som kan og vil jobbe, får muligheten til det. Hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være hele, faste stillinger, samtidig som det skal legges til rette for deltidsstillinger der arbeidstaker har behov for det. Høyre vil jobbe aktivt for å redusere ufrivillig deltid, og samtidig legge til rette for at folk skal få tilpasse arbeidslivet og hverdagen på den måten som passer den enkelte best.

I en tid hvor næringslivet mangler arbeidskraft, samtidig som mange står utenfor arbeidslivet, er det viktig å legge til rette for flere måter å inkludere folk i arbeidslivet på. 

Høyre mener det viktigste vi kan gjøre for å inkludere flere unge i arbeidslivet, er å sikre at flere fullfører skolen. Jo lenger man blir stående utenfor arbeid og utdanning, jo større er sjansen for at man aldri kommer seg inn. Høyre vil derfor særlig prioritere unge hos Nav, sikre tettere oppfølging av unge uten jobb eller utdanning og satse på aktiviteter som gir arbeidserfaring og kompetanse. Vi må også stille krav til unge som er i ferd med å falle ut av arbeid og utdanning. Høyres mål er at samfunnet aldri skal gi opp unge som kan jobbe.

Høyre vil utvide bruken av effektive arbeidsmarkedstiltak som for eksempel lønnstilskudd, slik at flere får prøvd seg i arbeidslivet og får arbeidserfaring. Vi vil også gjeninnføre målet om at fem prosent av de nyansatte i staten skal være personer med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne, og jobbe for at kommunene skal innføre det samme målet.

Skal vi lykkes med å få flere i jobb er vi avhengige av at flere åpner dørene for mennesker som kan og vil jobbe, men som opplever å ikke engang å bli kalt inn på intervju. Vi trenger flere arbeidsgivere som forplikter seg til å gi folk fast jobb.

Slik skiller vi oss fra venstresiden

Høyre

Høyre mener den største forskjellen går mellom de som har en jobb å gå til, og de som ikke har det. Den beste måten å løfte noen ut av fattigdom på er ved å hjelpe dem ut i jobb. Derfor må de sosiale ordningene innrettes på en måte som sikrer at folk så raskt som mulig kan komme ut i arbeid.

VENSTRESIDEN

Støre-regjeringen har aktivt stengt dører inn til arbeidslivet for folk som har falt utenfor. De har vraket arbeidsorientert uføretrygd, fjernet regelen som styrket muligheten for folk med funksjonsnedsettelser og hull i CV-en jobb i staten, underfinansiert tilrettelagte arbeidsplasser og gjort unødvendige innstramminger på innleie og midlertidige ansettelser. Alt dette vil Høyre gjøre om på.

Dette har vi gjort

Fremmet forslag om å la unge jobbe mer og skatte mindre.

Høyre vil gjøre det enklere for unge å få kvelds- og helgejobber ved å åpne for noe lengre arbeidstider og forenkle regelverket rundt servering av alkohol. Høyre fikk flertall for at det skal foreslås tiltak som kan øke organisasjonsgraden blant unge.

Fremmet forslag om å innføre inkluderingsmål i statlig og kommunalt arbeidsliv

Målet er å hjelpe flere som står utenfor samfunnet, tilbake i jobb. Høyre fikk gjennomslag for at det skal startes et arbeid for å utrede ytterligere og sterkere tiltak for å inkludere flere mennesker med funksjonshindre og flere mennesker med hull i CV-en i arbeidslivet i staten. Støre-regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med forslag innen utgangen av vårsesjonen 2025.

Fremmet forslag om en opptrappingsplan for VTA-plasser

Høyre har i alle alternative budsjetter prioritert flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) enn Støre-regjeringen. Vi har fått gjennomslag for en opptrappingsplan, som nå skal styrkes med 1000 nye plasser fra 2026. Vi har også fått gjennomslag for at det blir bedre oppfølging for de som har en varig tilrettelagt arbeidsplass i ordinær virksomhet (VTA-O). Dette har Støre-regjeringen ikke prioritert å få på plass.