Arbeidslivskriminalitet
Høyre vil ha useriøse og kriminelle ut av norsk arbeidsliv og trappe opp kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Høyre vil
Jobbe for et seriøst og sikkert arbeidsliv
Vi vil oppdatere verktøykassen i kampen mot arbeidslivskriminalitet, blant annet gjennom bedre informasjonsdeling, strengere regler for innkjøp, samarbeid med partene og flere treparts bransjeprogram. Vi vil ha på plass nye godkjenningsordninger og styrking av sentre for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.
Gjøre det enklere å velge seriøse aktører
Høyre mener det bør bli lettere for folk og bedrifter å få informasjon om hvor seriøse ulike aktører er. Da blir det enklere å ta gode valg – og unngå å handle med useriøse.
Trappe opp kampen mot lønnstyveri
Det er helt uakseptabelt at noen useriøse arbeidsgivere unnlater å gi de ansatte den lønnen de har krav på. Derfor vil Høyre la staten overta inndrivingen ved de åpenbare tilfellene av lønnstyveri. Vi vil også at arbeidstakere som ikke får utbetalt lønn, skal få hjelp gjennom ordningen med fri rettshjelp.
Dette er problemet👇
Norsk arbeidsliv er preget av ryddighet og gode arbeidsforhold. Likevel er arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og useriøsitet et problem i noen bransjer.
Arbeidslivskriminaliteten (a-krim) bryter ned grunnmuren i velferdssamfunnet, svekker konkurransekraften blant seriøse norske virksomheter og undergraver rettighetene til arbeidstakerne. Den enkelte ansatte risikerer å måtte jobbe under uverdige forhold, og seriøse virksomheter risikerer å bli utkonkurrert av useriøse aktører som ikke forholder seg til spillereglene.
Dessverre har arbeidslivskriminaliteten blitt mer profesjonalisert og organisert. De useriøse og kriminelle benytter også mer varierte metoder for å omgå reglene. Arbeidslivskriminaliteten er en utnyttelse av sårbare mennesker og et ran av fellesskapet. Derfor vil Høyre ha de useriøse og kriminelle aktørene ut av norsk arbeidsliv.
Dette er Høyres løsning👌
Høyre vil slå hardere ned på kriminell virksomhet, ved at det skal bli lettere å finne fram til de seriøse aktørene, og vanskeligere for de useriøse aktørene å tilby sine tjenester.
Høyre mener det må satses mer på forebygging, og gråsoner i regelverket må fjernes. For å avdekke flere lovbrytere og useriøse aktører, må innsatsen koordineres bedre. Det må også slås hardere og oftere ned på kriminell virksomhet. Ofrene som utsettes for arbeidslivskriminalitet og sosial dumping må få bedre hjelp. Arbeidslivskriminalitet foregår på tvers av landegrenser, og derfor må også det internasjonale arbeidet styrkes.
Et seriøst arbeidsliv er en forutsetning for lønnsomme bedrifter, trygge jobber og finansieringen av vår felles velferd. Bedriftene som driver lovlydig, risikerer å tape konkurransekraft og bli utkonkurrert av useriøse aktører som ikke forholder seg til spillereglene.
Det handler om å skape et tryggere arbeidsliv med mindre arbeidslivskriminalitet blant annet gjennom bedre informasjonsdeling, strengere regler for offentlige innkjøp, tettere samarbeid med partene i arbeidslivet, nye godkjenningsordninger og styrking av sentre for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet. Arbeidslivskriminalitet og økonomisk kriminalitet må bekjempes i samarbeid mellom offentlige myndigheter og partene i arbeidslivet.
Slik skiller vi oss fra venstresiden
Høyre vil sikre et trygt, fleksibelt og godt arbeidsliv for alle gjennom oppdaterte lover og regler for arbeidslivet. Høyre mener at det må være mulig å leie inn arbeidskraft, for eksempel ved produksjonstopper eller ekstra hjelp i høysesonger. Dette vil også inkludere flere i arbeidslivet. Særlig små og mellomstore bedrifter rammes hardt av Støre-regjeringens innstramminger på innleie fra 1. april 2023.
Støre-regjeringen har strammet kraftig inn på muligheten til å leie inn arbeidskraft og begrenset bemanningsbyråenes rolle. Regjeringen bruker flere titalls millioner kroner på å håndheve generelle innstramminger i innleieregelverket. Dette rammer de seriøse istedenfor å gå etter useriøse og kriminelle aktører. Høyre mener de som bryter loven er de som skal straffes, ikke Støre-regjeringens kollektive avstraffelse av en hel bransje.
Den norske modellens suksess hviler på at partene finner sammen for å finne gode løsninger på større utfordringer. Høyre vil sikre et godt samarbeid mellom alle tre partene i arbeidslivet.
Arbeiderpartiet og resten av venstresiden hevder de ønsker et trepartssamarbeid, men Støre-regjeringen har vist at de har tettest bånd til LO.

Dette har vi gjort:
Lagt frem 50 tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet
Høyres plan for et tryggere arbeidsliv inneholder tiltak som skal bidra til mer effektiv forebygging og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, og tiltak som sikrer at ofrene som rammes får et bedre tilbud. Mange av forslagene har blitt fremmet i Stortinget.
Fått gjennomslag for å styrke kampen mot lønnstyveri og hjelpe ofrene
Høyre har fått gjennomslag for at staten kan overta inndrivingen ved de mer åpenbare tilfellene av lønnstyveri med sikte på innføring i 2025. Støre-regjeringen har ikke prioritert å følge opp dette enda. I tillegg har Høyre fått gjennomslag for at regjeringen skal utrede hvordan den juridiske hjelpen til ofre for lønnstyveri kan styrkes. Dette er heller ikke fulgt opp av Støre-regjeringen.
Fått gjennomslag for nye tiltak mot økonomisk kriminalitet og svart arbeid
Høyre har fått gjennomslag for at det skal stilles krav om elektronisk forhåndsdeklarering av større pengeverdier som skal fraktes inn og ut av landet. Det skal også innføres krav om å opplyse om pengenes opprinnelse. Vi har også fått gjennomslag for at regjeringen skal utrede en fakturaordning med QR-kode etter inspirasjon fra andre europeiske land.
Begge forslagene skal følges opp og regjeringen skal komme tilbake til Stortinget senest innen revidert nasjonalbudsjett for 2025.
Fremmet forslag om å styrke a-krimsentrene
Høyre i regjering opprettet åtte ulike a-krimsentre over hele Norge. Gjennom å samle ulike etater på samme sted, blir det lettere å avsløre alt fra svart arbeid og menneskehandel til skattekriminalitet og trygdebedrageri. Det er fortsatt behov for å styrke verktøykassen de trenger for å nå sitt fulle potensial.