Pensjon

Høyre vil sikre økonomisk trygghet i alderdommen, også for fremtidige generasjoner. 

Høyre vil

Øke det årlige sparebeløpet i Individuell pensjonssparing (IPS)

Høyre vil gjøre det mer lønnsomt å spare til egen pensjon. I 2022 reduserte Støre-regjeringen det årlige sparebeløpet for IPS fra 40.000 kroner til 15.000 kroner. Kuttet ga et uheldig signal om at de ikke lenger oppfordret folk til å spare til egen pensjon. Det førte til en halvering av antallet nordmenn som sparte til pensjon. Høyre har som en del av forliket forhandlet inn at grensen fra og med statsbudsjettet 2026 skal heves fra 15.000 kroner til minst 25.000 kroner i året.

Bekjempe aldersdiskriminering i arbeidslivet

Gjennom partssamarbeidet vil Høyre ta initiativ til å finne ordninger der flere kan stå lenger i jobb. Vi ønsker å fjerne reglene som tvinger folk til å slutte i jobben når de når en viss alder i bestemte yrker. Dette vil oppmuntre flere til å fortsette å jobbe lenger. Vi vil også fjerne aldersgrensen for stillingsvernet i arbeidslivet på 72 år, og fjerne adgangen til å fastsette en lavere bedriftsintern aldersgrense.

Øke beløpet selvstendig næringsdrivende kan sette av til pensjon før skatt

Selvstendig næringsdrivende får ikke obligatorisk tjenestepensjon slik andre ansatte gjør. Derfor må de spare selv. Vi vil at sikre at insentivene for selvstendig næringsdrivende er gode, slik at de ikke risikerer for lav pensjon senere i livet. En økt beløpsgrensen vil også gjøre at rettighetene et enkeltpersonforetak har er likt det en eier i et aksjeselskap har.

Dette er problemet👇

Folk lever lenger enn før og vi blir flere eldre, samtidig som det fødes færre barn og inntektene til staten fra olje og gass går ned. Pensjonsreformen fra 2011 er derfor også en bærekraftsreform. Høyre mener vi må sikres økonomisk trygghet når vi blir for gamle til å fortsatt stå i arbeid. Pensjonsreglene berører oss alle og må være langsiktige og bærekraftige; hvis ikke vil dagens unge og fremtidige generasjoner få en urimelig stor regning.

Det snakkes mye om mangelen på arbeidskraft og at flere må stå lenger i jobb. Da må vi fjerne det som hindrer folk som vil jobbe lenger, fra å kunne gjøre det. Det gir ingen mening å tvinge en frisk og motivert eldre arbeidstaker til å pensjonere seg. Vi må ikke skyve folk ut av arbeidslivet.

Dette er Høyres løsning👌

Høyre vil videreutvikle et bærekraftig og forutsigbart pensjonssystem som gjør at folk står lenger i arbeid, samtidig som vi ivaretar de som er utslitte etter et langt arbeidsliv. Det er viktig med den forutsigbarheten for folk. Man må kunne planlegge trygt for fremtiden, og samtidig vite at også våre barn og barnebarn kommer til å få en verdig alderdom.

Det har de siste årene vært mye debatt om pensjonsreformen. Derfor satte Høyre i regjering ned et pensjonsutvalg som skulle se videre på pensjonssystemet og evaluere om de langsiktige målene i reformen kan nås.

I 2024 vedtok Stortinget et nytt pensjonsforlik. Det var en historisk bred enighet om å videreføre pensjonsreformen og gjøre nødvendige justeringer for å sikre økonomisk og sosial bærekraft, basert på pensjonsutvalgets evaluering. Det er en stor styrke med Norge at vi har et politisk klima som gjør at vi klarer å bli enige om de lange linjene og viktige grepene som sikrer langsiktig velferd for befolkningen vår.

For veldig mange er det å jobbe og stå lenger i jobb et gode. Derfor kan vi ikke bare snakke om at folk må jobbe lenger. Vi må også fjerne hindringene som gjør at de som ønsker å jobbe lenger, ikke skyves ut av arbeidslivet. Vi er avhengige av dette for å bevare bærekraften i velferdssamfunnet. Næringslivet og offentlig virksomhet må legge til rette for at eldre ikke må slutte i jobb dersom arbeidsevnen fortsatt er til stede. Høyre vil bekjempe aldersdiskriminering og se på ordninger som i dag gjør det vanskelig for folk å stå lenger i jobb.

Slik skiller vi oss fra venstresiden

Høyre

Høyre vil gjøre det mer lønnsomt å spare til egen pensjon ved å øke det årlige sparebeløpet i Individuell pensjonssparing (IPS). Høyre har som en del av pensjonsforliket i 2024 forhandlet inn at grensen fra og med statsbudsjettet 2026 skal heves fra 15.000 kroner til minst 25.000 kroner i året.

venstresiden

I 2022 reduserte Støre-regjeringen det årlige sparebeløpet for IPS fra 40.000 kroner til 15.000 kroner. Kuttet ga et uheldig signal om at de ikke lenger oppfordret folk til å spare til egen pensjon. Dette førte til en halvering av antallet nordmenn som sparer til pensjon.

Dette har vi gjort:

Sørget for bred enighet

Høyre spilte en sentral rolle da det ble enighet mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, KrF, SV og MDG om et nytt pensjonsforlik i Stortinget i 2024. Vi er alle tjent med at endringene i pensjonssystemet har bred støtte for å kunne stå seg over tid. Høyre fikk gjennomslag for sine tre viktigste krav (se under).

Heve aldersgrensen fra 70 år til 72 år i staten

Dette er et viktig bidrag for å bekjempe aldersdiskriminering i arbeidslivet. Vi har snakket mye om at flere må stå i jobb lengre. Da må vi også fjerne de hindringene som stopper folk som vil jobbe lenger å faktisk gjøre nettopp det. Dette er også et viktig signal til arbeidslivets holdninger overfor eldre arbeidstakere som ønsker å fortsette i jobb.

Fjernet plikten til å fratre når du når særaldersgrensen

Vi fjernet plikten til å gå av da vi satt i regjering. Det gir ingen mening å tvinge en frisk og motivert 60-åring til å pensjonere seg. Vi må ikke skyve folk ut av arbeidslivet. Det er veldig bra at regjeringspartiene i pensjonsforhandlingene gikk bort fra egen regjeringsplattform og er med på å la folk få stå lengre i jobb.

Økte grensen for individuell pensjonssparing (IPS)

Da regjeringen kuttet i denne ordningen ga det et uheldig signal om at de ikke lengre oppfordret folk til å spare til egen pensjon. Vi vet at kuttet førte til en halvering av antallet nordmenn som sparte til pensjon. Når vi nå øker beløpet igjen fra 2026, håper Høyre at flere ser fordelene med å sette av litt penger til sin fremtidige pensjon.