Barnevern

Barnevernet skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får riktig hjelp og omsorg til rett tid.  

Barnevern

Høyre vil

Styrke barnevernet

Høyre vil at alle barn skal ha en trygg oppvekst, derfor vil vi ha et robust barnevern der barnets beste alltid skal legges til grunn. Barnevernet skal ha like god kvalitet over hele landet. Derfor vil vi sikre kompetanse og kapasitet i kommunene slik at de kan håndtere krevende saker og tilby gode og tilpassede tiltak. Barnevernet skal beskytte de aller mest sårbare blant oss, nemlig barna.

Bedre saksbehandlingen

Høyre vil sikre at barn som flytter fra en kommune til en annen ikke blir glemt, og at saksmapper som ikke er lukket fra barnevernet automatisk overføres til den nye kommunen.

Ha helhetlig gjennomgang av institusjonstilbudet

Høyre vil gjennomføre en helhetlig gjennomgang av institusjonstilbudet i tett dialog med alle relevante aktører.

Stille krav om samarbeid

Stille krav om interkommunalt samarbeid om barnevern for kommuner som har fem eller færre ansatte i barnevernstjenesten. Vi vil innføre statlig oppfølging av kommuner med vedvarende utfordringer.

Inkludere private aktører

Høyre vil inkludere private aktører som tilbydere av barnevernstjenester, med forutsigbare vilkår som gir stabile tilbud. Det viktigste er at barn og unge får hjelp, ikke hvem som tilbyr den.

Styrke bistandsplikten

Vi vil forsterke Bufdirs plikt til å gi bistand til kommunene ved å inkludere spesialiserte fosterhjem. Staten skal ta regningen dersom kommunene kjøper institusjonsplasser når ikke Bufdir kan tilby en egnet plass.

Standardisere undersøkelser

Vi vil utarbeide og gjennomføre standardiserte brukerundersøkelser for barnevernet.

Beholde kompetansekrav for ansatte i Barnevernet

Vi vil beholde kompetansekrav for ansatte i Barnevernet, og forbedre
etterutdanningstilbudet for ansatte.

Bedre informasjonsdelingen

Vi vil sørge for at informasjonsdeling mellom samarbeidende aktører blir enklere og i større grad automatiseres. Varslingsrutiner til ulike instanser bør styrkes, blant annet ved å forbedre flyten i taushetsbelagte opplysninger mellom barnevern, skole, PPT, politi og spesialisthelsetjenesten.

Øke behandlingen i spesialhelsetjenesten

Vi vil at barn som er under barnevernets omsorg og sliter med psykiske problemer eller rusproblemer skal motta behandling i spesialisthelsetjenesten.

Styrke plikten til helseundersøkelse

Styrke plikten til fysisk og psykisk helseundersøkelse av barn som det offentlige overtar ansvaret for.

Fordele ansvar tydeligere

Vi vil utrede en modell der kommunene får ansvar for den forebyggende og veiledende delen av barnevernet, og spesialisthelsetjenesten får ansvar for barn som er i barnevernsinstitusjoner.

Styrke fosterbarns rettssikkerhet

Vi vil styrke fosterbarns rettsikkerhet gjennom å senke aldersgrensen for partsrettigheter til 12 år, samt gi fosterforeldre partsrettigheter.

Styrke fosterforeldres økonomiske rettigheter

Gi frikjøpte fosterforeldre rett til tjenestepensjon, yrkesskadedekning og sykepenger fra første dag.

Gjennomgå finansiering av utenlandsopphold

Vi vil ha en gjennomgang av Barnevernets praksis med å betale reiser for barn og unge til eget eller foreldrenes hjemland, for å unngå at barn utsettes for negativ sosial kontroll.

Dette er problemet👇

For noen barn er hjemmet et farlig sted hvor de møter vold og omsorgssvikt. Barnets beste skal alltid settes først, og barnevernet er til for å hjelpe disse barna.

Vi har på veldig mange områder et godt barnevern i Norge, og hver dag gjøres mye godt arbeide for å ta vare på barn som trenger det. Likevel har rapporter fra Helsetilsynet. Riksrevisjonen, dommer fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) og ulike forskningsrapporter vist at det er utfordringer i barnevernet. Derfor vil Høyre gjøre barnevernet enda bedre.

Dette er Høyres løsning👌

Høyre vil at barnevernet skal ha like god kvalitet over hele landet. Derfor mener vi at barnevernstjenester i både små og store kommuner må ha tilstrekkelig kompetanse og kapasitet til å håndtere krevende saker.

Vi kan ikke risikere at barn ikke får den tryggheten de har rett på bare fordi de bor i en liten kommune. Derfor mener vi at ingen kommuner som har under fem ansatte skal ha ansvar for barnevernet.

Vi vil at det skal utredes en modell der kommunene har ansvar for den forebyggende og veiledende delen av barnevernet og at spesialisthelsetjenesten har ansvar for barn som er i barnevernsinstitusjoner. Når staten skal overta omsorgen for et barn skal det alltid foretas en second opinion. Barn skal høres og deres syn skal vedtaksføres.

Høyre mener også at alle kommuner må ha døgnberedskap med barnevernfaglig kompetanse. Det skal innføres kompetansekrav og autorisasjon i det kommunale barnevernet og leder av barnevernet i kommunen skal ha utdanning på master nivå.

Kommuner som har stor andel av befolkningen med ulik kulturell bakgrunn må ha kultursensitiv kompetanse.

Når staten må overta omsorgen for et barn, skal saken vurderes av ansatte med fordypning og spesialkompetanse i barnevernssaker. Barnet skal da ha en fysisk og psykisk helseundersøkelse. Når barn er i fosterhjem skal foreldrene få oppfølging av kommune og spesialisthelsetjenesten om nødvendig.

Slik skiller vi oss fra venstresiden

Høyre

Høyre bryr seg om innholdet og kvaliteten i tjenestene, og ikke logoen på tøyet til de som jobber der. Dersom en privat tilbyder kan gi et barn et godt tilbud, skal ikke lommeboken være avgjørende for om barnet kan benytte seg av det tilbudet eller ikke.

Barn og unge er forskjellige, og har ulike og sammensatte behov. Vi må ha et mangfold av tilbud tilpasset barna.

venstresiden

Vil bare tilby barnevern dersom kommunen driver tjenesten.

Dette har vi gjort

Innført ny barnevernslov

Da Høyre satt i regjering gjorde vi viktige endringer på feltet. Vi fikk på plass en ny barnevernslov og en stor satsing for å styrke kompetansen i barnevernet.

Økt kompetansen

Vi satset på kompetanse i barnevernstjenesten. I 2020 satte vi av over 90 millioner kroner til kompetansehevende tiltak. Dette ble videreført i 2021. De ansatte i barnevernet har en viktig og krevende jobb. De skal ta vare på noen av de mest sårbare i samfunnet. Det er viktig at barn og familier som mottar hjelp fra barnevernet møter fagmiljøer med høy kompetanse. Derfor har vi sørget for et betydelig løft i tilbudet om etter- og videreutdanning for de ansatte.

Økt antall ansatte

Vi har videreført de øremerkede midlene til stillinger i det kommunale barnevernet. I tillegg har kommunene selv stått for en betydelig økning i årsverk i det kommunale barnevernet. Fra 2013 til 2019 ble det over 1400 flere ansatte i det kommunale barnevernet. Dette innebar en økning på nesten 30 prosent.

Digitalt løft

For 2021 satte vi av rundt 26 mill. kroner til prosjektet DigiBarnevern. Med det ga vi, i samarbeid med kommunene, det kommunale barnevernet et sårt tiltrengt digitalt løft. Mer effektive arbeidsprosesser og bedre faglig støtte skal gi de ansatte mer tid til å følge opp det enkelte barn og familie og økt kvalitet i tjenesten. 

Styrket samarbeidet mellom barnevern og helsesektoren

Mange barn har behov for både omsorg gjennom barnevern og helsebehandling. Tjenestetilbudet for barn i barnevernet er ikke godt nok tilpasset dette i dag. Vi vil fortsette innsatsen for å styrke samarbeidet mellom barnevern- og helsesektoren.

Hevet grensen for ettervern

Vi har hevet aldersgrensen for ettervern til 25 år, slik at færre som har opplevd omsorgssvikt faller utenfor som unge voksne. For å få dette til bevilget vi i regjering 24 millioner kroner til dette formålet i 2021.

Aktuelle saker