Forsvar
Forsvaret av Norge er statens viktigste oppgave. I møte med en farligere verden er det nødvendig å investere stort i Norges forsvarsevne. Høyre vil sikre at Forsvaret blir sterkere, raskere og bedre forberedt, og prioritere dette over alle andre politiske mål.

Høyre vil
Styrke Norges forsvarsevne kraftig
I 2024 ledet Høyre forhandlingene på Stortinget som førte til en historisk satsning på Forsvaret. Den vedtatte langtidsplanen legger opp til at det skal brukes 611 milliarder kroner mer på Forsvaret frem til 2036, totalt 1635 milliarder 2025-kroner. Tusener skal rekrutteres og det skal anskaffes nye fregatter, standardfartøy, ubåter og overvåkningskapasiteter. Resultatet blir et mer kampkraftig Forsvar med større tilstedeværelse i hele landet.
Siden 2024 har den sikkerhetspolitiske situasjonen blitt ytterligere forverret. Høyre vil derfor utvide og fremskynde ambisjonene i den vedtatte langtidsplanen. Målet er å umiddelbart styrke Norges forsvarsevne.
Øve mer og utdanne mer personell
Forsvarets personell må alltid være klare til strid. Høyre vil øke øvings- og treningsaktiviteten i hele Forsvaret, slik at organisasjonen er beredt hvis krise eller krig inntreffer. Vi vil også øke utdanningskapasiteten, for å sikre at Forsvaret har nok flinke folk med riktig kompetanse.
Produsere mer våpen og ammunisjon i Norge
Ukrainakrigen har vist at vi må kunne stå i en konflikt over tid. Da er det viktig å ha nok våpen og ammunisjon. Høyre vil raskt oppskalere produksjonskapasiteten til norsk forsvarsindustri, blant annet ved hjelp av garantier, langsiktige kontrakter og ved å forbedre forsvarsindustriens tilgang på strøm. Vi vil legge til rette for mest mulig samarbeid mellom forsvarsindustriene i Norge, EU og Ukraina.
Samarbeide mer med allierte
I en urolig tid er samarbeid med allierte avgjørende for Norges sikkerhet. Høyre vil videreføre den sikkerhetspolitiske relasjonen til USA og intensivere forsvarssamarbeidet med europeiske land, både bilateralt og i rammene av NATO og EU. Vi vil prioritere utenrikstjenestens ressurser tydeligere til norske og allierte interesser og våre nærområder.
Øke støtten til Ukraina
Høyre mener det er avgjørende for norsk sikkerhet at Russland ikke erfarer at det lønner seg å overfalle et naboland. Derfor har vi i flere omganger presset Støre-regjeringen til å øke den norske støtten til Ukraina i 2025, først fra 15 til 45 milliarder og siden fra 45 til 85 milliarder. Gjennom dialog med ukrainske myndigheter har Høyre forsikret seg om at det finnes produksjonslinjer for materiell, ammunisjon og droner som raskt kan oppskaleres når Norge bidrar med finansiering. Vi mener at den norske ukrainastøtten bør økes enda mer, og vil fortsette å prioritere militær støtte.
Dette er problemet👇
Den sikkerhetspolitiske situasjonen er kraftig forverret de siste årene. Russland støttes av Iran, Nord-Korea og Kina i sin aggresjonskrig mot Ukraina. Samtidig dyrker USA uforutsigbarhet i sin tilnærming til internasjonal politikk, også overfor nære allierte. I store deler av verden er det internasjonale samarbeidet svekket, og demokratiske normer og institusjoner er under press. Norge og Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet.
Dette er Høyres løsning👌
Høyre vil investere stort i Norges forsvarsevne. Dette er nødvendig for å beskytte vår frihet og trygghet i en uforutsigbar verden. Et sterkt forsvar bidrar til å avskrekke mulige fiender og tydeliggjøre Norges posisjon som en troverdig alliert.
I 2024 ledet Høyre forhandlingene på Stortinget som resulterte i en ny langtidsplan for Forsvaret og en historisk styrking av Norges forsvarsevne. Nye fregatter, standardfartøy, ubåter og overvåkningskapasiteter skal anskaffes, og tusenvis av nye ansatte skal rekrutteres.
Med mer folk og nytt materiell vil Forsvarets evne til å overvåke nærområdene våre og hevde norsk suverenitet bli betydelig styrket.
Siden 2024 har verdenssituasjonen blitt ytterligere anspent. Høyre vil derfor utvide og fremskynde ambisjonene i den nye langtidsplanen. Vi vil umiddelbart oppskalere produksjonen av våpen og ammunisjon i Norge, øke øvings- og treningsaktiviteten i hele Forsvaret og utdanne mer personell.
Høyre vil også intensivere forsvarssamarbeidet med allierte land i rammene av NATO og EU. Vi vil fortsette å øke støtten til Ukraina og legge til rette for mer samarbeid mellom norsk og ukrainsk forsvarsindustri. I beste fall kan kombinasjonen av norsk høyteknologi og ukrainsk innovasjon, kostnadseffektivitet og volum bidra til forsvaret av hele Europa.
Norge skal ha et sterkt totalforsvar der Forsvaret og resten av samfunnet jobber sammen for å håndtere krise eller krig. Høyre vil at alle ungdomskull på sikt skal gjennomgå et kort grunnkurs i militær motstand. Vi vil også tilby kurs i militær motstand for sivilbefolkningen som et frivillig tilbud, med vekt på grunnleggende ferdigheter og overlevelse.
Slik skiller vi oss fra venstresiden
Bevilgninger
Vi vil prioritere styrkingen av Forsvaret over alle andre politiske mål.
Venstresiden ser på Forsvaret som et av mange formål som konkurrerer om fokus og ressurser.
NATO
Vi vil at Norge skal være en etterrettelig alliert og fordype samarbeidet med land i NATO og EU.
Rødt vil melde Norge ut av NATO. Sp vil melde Norge ut av EØS-avtalen. Støre-regjeringen ignorerer deler av Norges EØS-forpliktelser og forsurer forholdet til EU.
Samarbeid med allierte
Alliert øving og trening er avgjørende for norsk sikkerhet. Våre allierte må ha erfaring med å operere i hele Norge.
Venstresiden spriker i spørsmålet om alliert øving i Norge. Ytre venstre vil redusere den allierte aktiviteten i Norge.
Kampfly
Kampflyet F-35 er viktig del av forsvaret av Norge. Høyre vil sikre at kampflyene blir vedlikeholdt og får nødvendige oppgraderinger.
Rødt og SV var imot anskaffelsen av F-35 og forsøker fortsatt å kutte i budsjettene til kampflyprogrammet.

Dette har vi gjort:
Ledet Stortingsforhandlingene om ny langtidsplan og økte ambisjonene
I 2024 ledet Høyre forhandlingene om en ny langtidsplan for forsvarssektoren på Stortinget, som resulterte i et historisk forsvarsforlik som alle partiene stilte seg bak. Denne brede enigheten gjør at styrkingen av Forsvaret vil fortsette, uansett hvilke partier som sitter i regjering. Under forhandlingene presset Høyre på for å utvide ambisjonene i den nye langtidsplanen, og sikret en økning av antall ubåter og luftvern til Oslo-området.
Presset Støre-regjeringen til å øke ukrainastøtten
Høyre mener utfallet av Ukrainakrigen er avgjørende for norsk og europeisk sikkerhet. Derfor har vi i flere omganger presset Støre-regjeringen til å øke den norske støtten til Ukraina, først fra 15 til 45 milliarder og siden fra 45 til 85 milliarder. Gjennom dialog med ukrainske myndigheter har Høyre forsikret seg om at det finnes produksjonslinjer for materiell, ammunisjon og droner som raskt kan oppskaleres, når Norge bidrar med finansiering. Vi mener at ukrainastøtten bør økes enda mer, og vil fortsette å prioritere militær støtte.
Høyre startet moderniseringen av Forsvaret
Solberg-regjeringen startet moderniseringen av Forsvaret i 2013, etter årevis med budsjettkutt og forfall. Utgiftene til forsvarsformål økte betydelig under Solberg-regjeringen (2013-2021), med en realvekst på 37 prosent. I løpet av regjeringsperioden anskaffet Høyre blant annet nye ubåter og overvåkingsfly. Etterretningstjenesten ble betydelig styrket, og vi finansierte de nye kampflyene – en av Fastlands-Norges største investeringer noensinne. Det ble brukt store summer til å gjøre Forsvaret mer operativt, med mer ammunisjon, mer vedlikehold og mer trening og øving sammen med allierte.
Høyre foreslo å øke bevilgningene til Forsvaret i våre alternative budsjetter for 2023 og 2024, og partiet presset på og bidro til å styrke satsningen på Forsvaret under forhandlingene om langtidsplanen i 2024. Vi har våren 2025 tatt til orde for å styrke Forsvaret ytterligere og fremskynde deler av satsningene i langtidsplanen.

Se Høyres forslag til statsbudsjett i 2025
Høyre prioriterer folks privatøkonomi, at Norge skal ha mer å leve av i fremtiden, og å gi landet økt trygghet og bedre beredskap.