Kommunereform
Høyre vil sørge for sterke kommuner med god økonomi som tilbyr gode tjenester til innbyggerne sine.

Høyre vil
Ha større kommuner for å gi folk bedre tjenester
Kommunene og fylkene må være rustet til å møte morgendagens utfordringer og levere gode tjenester til innbyggerne sine. Mange små kommuner opplever at kompetansemiljøene forsvinner, og at de ikke klarer å levere sine lovpålagte tjenester på en god nok måte. Høyre ønsker at flere kommuner frivillig velger å slå seg sammen, og vil støtte opp om slike prosesser.
Høyre vil derfor motivere flere kommuner til å slå seg sammen, for å sikre bedre tjenester til innbyggerne. Vi vil også at kommuner som gjennomfører effektiviseringstiltak i form av sammenslåinger og ressurssparende samarbeid skal premieres i inntektssystemet.
Bruke mer penger på lærere og sykepleiere, og mindre på kommunepolitikere
Kommunereformen bidrar til at kommunene trenger færre mennesker til å administrere oppgavene. Da kan flere mennesker i stedet jobbe som lærere, sykepleiere eller andre omsorgsyrker.
Unngå at adressen din avgjør kvaliteten på tjenestene de får
Alternativet til kommunereform er å akseptere at bostedsadressen din skal ha noe å si for kvaliteten på tjenestene du får fra kommunen din. Da vil ulikheten mellom kommunene øke, og kommunen du bor i blir avgjørende for kvaliteten på tjenestene du får. Det er en utvikling Høyre vil kjempe imot.
Avvikle fylkeskommunen
Høyre mener Norge er best tjent med å ha kun to forvaltningsnivåer i Norge, og vil derfor avvikle fylkeskommunen.
Dette er problemet👇
Norge står overfor betydelige utfordringer som krever sterke og kompetente kommuner. Dagens kommunestruktur, med mange små kommuner, er ikke rustet for fremtidens krav til tjenestekvalitet og effektiv forvaltning.
Fra 2020 ble antallet kommuner redusert fra 428 til 356. Dette ga større fagmiljøer og mer hensiktsmessige løsninger rundt organisering av kommunens tjenester, men fortsatt har Norge mange små kommuner som vil være sårbare i møte med de krav og forventninger som dagens samfunn stiller. Tall fra SSBs siste befolkningsframskriving fra juli 2022, viser at det i løpet av de neste ti årene vil være flere eldre (65 år +) enn barn og unge (0–19 år).
Mange små kommuner har svake kompetansemiljøer og klarer ikke å levere sine lovpålagte tjenester på en god nok måte. Dette blir også belyst i Generalistkommuneutvalget sin rapport, NOU 2023:9, der man kan lese følgende: «Kartleggingen av lovoppfyllelse viser at små og usentrale kommuner har større utfordringer med lovoppfyllelse enn kommuner som er større og ligger mer sentralt. Disse kommunene kommer også dårligere ut på andre kartlegginger av hvordan kommunene ivaretar sine oppgaver. Små kommuner har ofte små og sårbare fagmiljøer, og for mange er det vanskelig å rekruttere og beholde spesialisert kompetanse. De har også liten eller ingen kapasitet til å drive utviklingsarbeid, samtidig som behovet for dette er økende.»
Kommunereformen er derfor nødvendig for å sikre likeverdige tjenester til alle innbyggere, styrke lokaldemokratiet og ruste kommunene for fremtidens utfordringer.
Dette er Høyres løsning👌
Vi vil legge til rette for større kommuner med sterkere fagmiljøer som kan gi bedre tjenester til innbyggerne. Større kommuner vil være bedre rustet til å overta flere oppgaver fra staten og fylkeskommunen, noe som vil styrke lokaldemokratiet og bringe beslutningene nærmere innbyggerne. Dette er også en forutsetning for vårt mål om å gå fra tre til to forvaltningsnivåer i Norge, og dermed avvikle fylkeskommunen.
For å motivere flere kommuner til å slå seg sammen, vil vi premiere effektiviseringstiltak som kommunesammenslåinger og ressurssparende samarbeid i inntektssystemet. Dette vil gi kommunene økonomiske insentiver til å finne mer effektive måter å organisere seg på, samtidig som det sikrer at gevinsten av effektiviseringen kommer innbyggerne til gode.
Vi vil også gjennomgå statlige føringer for hvordan tjenestene skal leveres, med mål om mindre statlig detaljstyring og større handlingsrom til å tilpasse tjenestene til lokale behov. Dagens detaljstyring hindrer innovasjon og effektiv ressursbruk, og gjør det vanskeligere for kommunene å møte innbyggernes behov. Dersom en kommune leverer dårlige tjenester til innbyggerne over tid, ønsker Høyre muligheten for statlig pålegg om samarbeid med andre kommuner. Dette er et sikkerhetsnett for å garantere at alle innbyggere får tjenester av god kvalitet, uavhengig av hvor de bor.
For å la kommunene selv finne gode løsninger lokalt, ønsker Høyre å gjennomføre forsøk med frikommuner, der utvalgte kommuner fritas fra visse lover, forskrifter eller andre bestemmelser. Formålet er å gi kommunene større handlingsrom til lokal tilpasning av tjenester og utforske nye måter å løse oppgavene på. Erfaringene fra disse forsøkene vil gi verdifull kunnskap om hvordan vi kan styrke det lokale selvstyret og samtidig sikre gode tjenester til alle.
Slik skiller vi oss fra venstresiden
Høyre mener at det viktigste for mennesker er at kommunene de bor i gir de gode tjenester og at kommunen kan dekke behovene til sine innbyggere.
For å få til dette mener vi at vi trenger færre kommuner som er større, og som har flere oppgaver og bedre økonomi.
Venstresiden mener at antall rådhus er det viktigste. De ønsker flere kommuner med færre innbyggere.
Det er ikke bra for innbyggerne, økonomien, eller de sårbare menneskene som trenger hjelp fra sterke fagmiljøer.
Dette har vi gjort
Gjennomført en helt nødvendig reform
Høyre i regjering (2013-2021) gjennomførte en reform som styrker kommunene, øker det lokale selvstyret og sørger for at flest mulig oppgaver løses nær innbyggerne, tilpasset deres behov. Fra 2020 bor 1,7 millioner nordmenn i en ny kommune når 119 kommuner ble til 47, og 19 fylker blir til elleve. Endringen i kommunekartet var den største på 50 år.