Storbypolitikk

Høyre vil arbeide for levende byer som bidrar til å skape muligheter for sine innbyggere.

Bergen

Høyre vil

Videreutvikle byområder

Høyre vil videreutvikle byområder ved å styrke bysentrene slik at vi får mer gateliv, kultur og flere arbeidsplasser i kjernen av byene. Dette vil igjen redusere transportbehov og klimagassutslipp. 

Øke innsatsen i levekårsutsatte områder

Områdesatsingene er et viktig tiltak som må prioriteres for å forebygge og motvirke levekårsutfordringer i storbyene. Høyre mener at disse satsningene i større grad skal rettes mot tiltak i barnehage, skole og å få flere i arbeid. Det krever et godt samarbeid mellom kommune, stat og lokale aktører, som næringsliv, frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører.

Slå ned på kriminaliteten i storbyene

Høyre vil gi mer ressurser til politiet i storbyene og styrke politiets forebyggende arbeid. Vi vil prioritere tilstrekkelige politiressurser i kriminalitetsutsatte områder.

Høyre vil ha forbud mot opphold i bestemte områder i bestemte tidsrom for den som dømmes for gjengrelatert kriminalitet, samt sørge for for én-til-én-oppfølging av unge i faresonen for kriminalitet gjennom flere kommunale samarbeidsprosjekter.

Ha raskere saksbehandling

Høyre ønsker en politikk som gjør det enkelt å etablere bedrifter og boliger i byene. Vi vil ha rask saksbehandling og færre innsigelsesmuligheter.

Dette er problemet👇

Storbyer og store kommuner er kraftsentre for vekst, innovasjon og velstand i sin region. De aller fleste bor i et tettsted. Over 80 % av Norges befolkning bor i tettsteder, og omtrent 36 % bor i en storbykommune med over 100.000 innbyggere. Gjennom historien har utviklingen av byene våre gitt økonomisk vekst, vært en møteplass for ulike kulturer og et bidrag til et mer mangfoldig Norge. Storbyenes særstilling i Norge betyr at vi trenger en politikk som er tilpasset deres utfordringer og muligheter.

Storbyene har særskilte utfordringer som områder med mer spredt bebyggelse ikke opplever i like stor grad. Dette er blant annet knyttet til segregering, levekårsutfordringer, ungdomskriminalitet og press på infrastruktur. I tillegg blir det stadig vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. Dette krever en mer helhetlig storbypolitikk som ser på hvordan disse utfordringene skal løses på tvers av sektorer.

Dette er Høyres løsninger👌

🌇 Legge til rette for byutvikling og at det bygges flere boliger

God byutvikling handler om å skape byer hvor mennesker kan bo, leve og arbeide gjennom alle livets faser. Derfor må byutvikling og boligpolitikk sees i sammenheng. Storbyene har en unik mulighet til å skape byrom som blander god arkitektur med grønne lunger og parker. Alt dette øker livskvaliteten for de som oppholder seg i byene.

🏙️ Hjelpe vanskeligstilte inn på boligmarkedet

Kommunen skal gi individuelt tilpasset bistand til vanskeligstilte på boligmarkedet. Konkrete tiltak vil variere fra by til by, men alle innbyggere skal få et godt boligsosialt tilbud, uavhengig av hvor man bor. Høyre vil gjennomgå startlånsordningen for å sikre at den hjelper de som sliter mest på boligmarkedet, særlig barnefamilier i storbyene.

🌇 En tryggere by

Etter flere år med reduksjon i kriminaliteten har den økt de siste årene. Kriminaliteten blir mer brutal, alvorlig og synlig – og rammer stadig flere, både unge og gamle. Ungdomskriminalitet, kriminelle nettverk og økonomisk kriminalitet ser ut til å vokse i årene som kommer. Trusselen fra organisert kriminalitet har aldri vært høyere, og den er økende. Vi trenger mer synlig politi for å forebygge kriminalitet og sørge for at lovbrudd får konsekvenser. Politiet har ikke nok ressurser til å følge opp kriminalitet som blir begått.

Høyre vil derfor gi mer ressurser til politiet i storbyene, ha forebyggende tiltak for ungdom og innføre permanent områdebevæpning i utsatte områder. Vi vil fjerne hindre i taushetsplikten som gjør at informasjon ikke kan utveksles mellom politi, kommune, fylkeskommune, skole og barnevern om unge i risikosonen for kriminalitet.

🏙️ Inkluderende storbyer

I og rundt byene ser vi en tendens til at levekårsutfordringer som lav inntekt, arbeidsledighet og dårlige norskkunnskaper samles i avgrensede geografiske områder. Dette gir en uheldig situasjon der mange på samme sted har lav arbeidsdeltagelse, vedvarende lavinntekt, dårlige norskkunnskaper, trange boliger og svak helse.

Høyre vil derfor bruke byplanlegging aktivt for å unngå fremvekst av levekårsutfordringer, oppfordre kommuner til å gjennomføre lokale områdesatsinger og sikre at flyktninger ikke bosettes i områder med høyere innvandrerandel enn 25 %.

Høyre mener også at kultur, frivillighet og idrett er viktig for å berike bylivet på ulike måter. Vi vil derfor sikre ordninger som kan dekke kostnader slik at alle barn kan delta på minst én fritidsaktivitet. Vi vil støtte prosjekter som bidrar til at personer med funksjonsnedsettelser kan ta del i idrett og andre aktiviteter, og oppheve statlige begrensninger på skjenketid og la dette være opp til kommunene selv å bestemme.

🌇 Transport og mobilitet

Høyre vil sørge for et godt kollektivtilbud i alle deler av landet. Behovene og mulighetene er ulike i storbyene, sammenlignet med områder der det er spredt bebyggelse. I storbyene er det nødvendig med et fleksibelt, effektivt og miljøvennlig kollektivsystem og velutbygde gang- og sykkelveier for å håndtere den fremtidige befolkningsveksten. For å realisere dette er det behov for store statlige finansieringer.

Høyre vil gjøre kollektivtransporten mer attraktiv og brukervennlig med fokus på passasjerene. Vi vil sikre universell utforming og legge til rette for at autonome kjøretøy kan brukes i vanlig trafikk på utvalgte veistrekninger.

🏙️ Bedre helse og eldreomsorg

Høyre ønsker å skape pasientens helsetjeneste, og setter innbyggernes ønsker og behov i sentrum. Vi vektlegger at hver enkelt pasient og pårørende skal møtes med respekt og få innflytelse over egen behandling og omsorg. Høyre vil derfor legge til rette for mer fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenestene. For å lese mer om hva Høyre vil gjøre for å skape et mer aldersvennlig samfunn kan du lese rapporten her.

🌇 Psykisk helse

Altfor mange med psykiske helseplager får ikke den hjelpen de trenger. Kapasiteten må opp, ventetidene må ned, og flere må få hjelp som faktisk hjelper. Vi må hjelpe flere tidlig før problemene vokser seg større, og vi må gi god helsehjelp til de som sliter med mer alvorlige psykiske lidelser.

Et viktig tiltak er bedre samarbeid mellom fastleger, psykologer, fysioterapeuter, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell for helhetlig oppfølging av personer med psykiske lidelser i kommunene. Høyre ønsker også å utvide aldersgrensen i Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) til 25 år og etablere tilbudet Rask psykisk helsehjelp i alle byer, for alle fra 16 år og oppover.