Ungdomsskole
Høyre vil skape en mer praktisk og variert ungdomsskole, hvor elevene opplever mestring, lærer mer og blir godt forberedt til videregående opplæring.

Høyre vil
Sørge for at alle elever kan lese, skrive og regne skikkelig når de går ut av ungdomsskolen
Altfor mange elever begynner og går ut av ungdomsskolen uten å kunne lese og regne skikkelig. Høyre vil sette inn tiltak for å sikre at små problemer ikke får vokse seg store på ungdomsskolen, derfor vil vi styrke innsatsen for å løfte grunnleggende ferdigheter for dem som står i fare for å henge etter.
Skape en ungdomsskole der alle elever opplever mestring og læringsglede
Elevenes motivasjon og opplevelse av mestring faller gjennom ungdomsskolen. Høyre vil ha mer tilpasset opplæring og flere tilbud som gir læringsglede og utfordringer tilpasset hver enkelt elev.
Ha en mer praktisk og variert ungdomsskole
1 av 6 fullfører fremdeles ikke videregående, og tallet er lavere for de som går yrkesfag enn studiespesialiserende. Derfor vil vi sørge for at elevene har bedre forutsetninger for å fullføre videregående skole. Høyre vil legge til rette for at skolene benytter handlingsrommet i læreplanene til å sikre variasjon og en mer praktisk tilnærming i undervisningen.
Dette er problemet👇
Mye gikk bedre i norsk skole etter åtte år med Høyre i regjering. Nesten 5400 flere elever fullførte videregående skole.
Resultatene i skolen går nå i feil retning. Norske elever har blitt dårligere i lesing, matematikk og naturfag, og avstanden mellom de som presterer best og dårligst øker. 1 av 6 fullfører ikke videregående opplæring.
Ungdomsskolen er en avgjørende tid for elevenes faglige og sosiale utvikling. Dessverre klarer ikke skolen og samfunnet rundt å sikre at alle elever lærer, trives og utvikler faglig og sosial kompetanse nok til å klare seg i videre opplæring og arbeid. Vi lykkes heller ikke godt nok med å skape en skole som blir en motvekt mot de negative trendene i samfunnet. For at flere skal fullføre skolegangen må innsatsen settes inn tidligere.
Utfordringene Høyre vil løse:
👉 Mange elever er under kritisk grense i lesing og regning når de starter i 8. klasse – og mange forlater ungdomsskolen med et så svakt utgangspunkt at de har liten sjanse til å fullføre videregående.
👉 Det er betydelige kjønnsforskjeller i elevenes resultater og det er et stort sprik mellom elevenes faglige nivå på ungdomsskolen.
👉 Det er for høyt fravær hos en stor elevgruppe på ungdomsskolen.
👉 Elevers motivasjon og opplevelse av mestring faller på ungdomsskolen.
👉 Ungdomsskolen gir ikke elever en god nok forberedelse til videre utdanning, særlig inn mot yrkesfag.
👉 Det er mer vold, uro og bråk.
Dette er Høyres løsning👌
Vårt mål er at minst 9 av 10 skal fullføre innen 2030. For å nå dette må vi ta særlig tak i de seks hovedutfordringene vi ser i ungdomsskolen.
Vi vet at elever som strever litt med fagene på ungdomsskolen har lavere sannsynlighet for å klare seg gjennom videregående. Derfor er det viktig at vi ikke lar små utfordringer få vokse seg store, og at vi gjør mer at skolene setter inn tiltak tidlig nok og gjør det de kan for å løfte den enkelte eleven.
Derfor vil vi:
✅ Innføre en plikt for skolene til å gi intensivopplæring til elever med svake grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning ved start på 8. trinn.
✅ Heve elevenes kunnskap i realfag, blant annet ved å styrke vitensentrene og øke antallet naturfagstimer med én time i uken på 8.-10. trinn.
✅ Gi elevene på 9. og 10. trinn mulighet til å velge mellom en mer teoretisk eller praktisk tilnærming til matematikk i deler av undervisningstiden.
✅ Ta i bruk nivådeling i fellesfagene slik at elevene møter faglige utfordringer som gjenspeiler deres nivå.
✅ At bekymringsfullt fravær skal følges bedre opp, og at det innføres en nasjonal registrering av fravær fra første trinn på grunnskolen. Vi vil også satse mer på forskning om skolefravær.
✅ At grunnskolen skal være mobilfri. Unntaket er når læreren vil bruke den som pedagogisk verktøy i undervisningen.
✅ Beholde eksamen og karakterer i ungdomsskolen, og sikre at elevene får jevnlige karaktervurderinger.
✅ Styrke laget rundt elever og lærere gjennom bruk av andre faggrupper i skolen, blant annet sosialfaglig kompetanse.
✅ Gjennomføre forsøk med å flytte 7. klasse over på ungdomsskolen, slik at ungdomsskolen blir fireåring.
✅ Koble inn Oppfølgingstjenesten (OT) på ungdomsskolen for bedre å fange opp elever som står i fare for å droppe ut.
✅ Gjøre det lettere for skolene å ta i bruk alternative opplæringsarenaer for elever som står i fare for å droppe ut.
✅ Legge til rette for flere profilskoler på ungdomsskolen, for eksempel yrkesfaglige friskoler og realfagsskoler. Det gjør skoletilbudet mer mangfoldig og elever kan fordype seg i ulike områder.
✅ Sikre bedre tilpasset opplæring for elever med høyt læringspotensial, mer kompetanse hos lærerne om denne elevgruppen og flere tilbud om ekstra opplæring eller mulighet til å forsere fag og nivåer.
✅ Styrke rådgivnings- og karriereveiledningstjenesten og innføre kompetansekrav til rådgivere i skolen.
✅ Utrede muligheten for å gi fylkeskommunen ansvar for rådgivnings- og karriereveiledningstjenesten. Det vil gi elevene en mer helhetlig veiledning gjennom hele yrkes- og karriereløpet.
✅ Innføre et yrkesfaglig valgfag, styrke rådgivningen og motivere flere til å velge yrkesfag på videregående.
✅ Beholde antall timer satt av til valgfag på samme nivå som i dag, men åpne for at elevene kan velge nye valgfag oftere og åpne for opprettelsen av valgfag som tar utgangspunkt i lokale behov og ønsker.
✅ Innføre krav til at lærere som skal undervise i norsk, matematikk og engelsk skal ha fordypning i fagene, og vurdere å innføre slike kompetansekrav i flere fag.
✅ Etablere nye karriereveier for lærerne i skolen, for eksempel lærerspesialister.
Dette har vi gjort:
Høyres ungdomsskolereform
Høyre har lagt frem 80 tiltak som skal løfte ungdomsskolen. Vi var det eneste partiet som gikk til valg på å legge frem en ungdomsskolereform, et forslag som senere fikk plass i Støre-regjeringens plattform. Med fremleggelsen vil Høyre legge viktige premisser for debatten om en ungdomsskolereform og samtidig presentere en rekke forslag som kan gjennomføres lokalt.
