Bistand og utviklingspolitikk
Det er i Norges interesse å bidra til redusert ulikhet i og mellom land. Høyre er opptatt av mest mulig effekt for hjelpen vi gir. For å få bedre resultater, bør Norge konsentrere bistanden til færre land og færre formål.

Høyre vil
Gjennomføre en kritisk gjennomgang av norske bistandsmidler for å sikre mer kostnadseffektive og målbare resultater
Da Høyre hadde utviklingsministeren startet vi arbeidet med en resultatportal for Norad. Bare to prosent av prosjektene som er registrert, har faktisk rapportert resultater. Det holder ikke. Vi må finne ut hva som virker og hva som ikke virker, og vi må fortelle om det.
Prioritere tydeligere
Høyre mener at det er i norsk interesse å bidra til en fredeligere verden med mindre fattigdom og mindre ulikhet i og mellom land. Vårt mål er å øke effekten av hjelpen vi gir. Da må bistanden konsentreres i færre land, og færre ulike temaer. Høyre prioriterer utdanning, global helse, næringsutvikling, kapasitetsbygging og menneskerettigheter.
Dette er problemet👇
FNs gjennomgang viser at vi ligger langt bak skjema for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Fattigdom, sult, klimaendringer, svakt styresett og manglende tilgang til arbeidsplasser, energi, utdanning og helsetjenester er viktige årsaker til krig, konflikt og migrasjon. Krisene i verden blir dypere, mer brutale og mer langvarige. En fredeligere verden med mindre fattigdom og mer samarbeid gir mindre internasjonal spenning og uro. Det er i Norges interesse at ulikhetene i og mellom land reduseres. Men bistand alene vil aldri være tilstrekkelig for at et land skal kunne oppnå bærekraftig utvikling. Som et lite land vil Norges andel av den totale bistanden dessuten alltid være liten.
Dette er Høyres løsning👌
Høyre vil innrette bistanden slik at den oppnår størst mulig effekt og bidrar til systemendring i landene vi engasjerer oss i. Antall mottakerland bør begrenses, og bistanden må ha mest mulig geografisk og tematisk konsentrasjon. Digitalisering og ny teknologi kan bidra til mer kostnadseffektiv bistand og humanitær hjelp som når ut til flere, med større effekt. Vi vil ha mer åpenhet om bruk og resultater av bistanden.
Vi vil prioritere færre land, og investere mer i globale fellesgoder som klima, pandemiberedskap og sikkerhet. Norge bør være en pådriver for likestilling og kvinners rettigheter internasjonalt, inkludert seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Høyre vil ha et langsiktig perspektiv på norsk bistand, og prioritere utdanning, global helse, næringsutvikling, kapasitetsbygging og multilateralt samarbeid. Det er viktig at norsk bistand bidrar til nasjonal ressursmobilisering og økt politisk vilje til endring i mottakerlandene, slik at bistanden ikke blir en sovepute.
På sikt er handel og investeringer viktigere for økonomisk vekst enn bistand. Vi vil arbeide for økt handel mellom Norge og verdens fattige land, samt mellom fattige land. Vi vil legge til rette for betydelig økning i private investeringer i utviklingsland gjennom blant annet garantiordninger og økt kapitaltilførsel til Norfund.
Slik skiller vi oss fra venstresiden:
Det viktigste først
Vi har begrensede ressurser og må prioritere færre land og færre sektorer. Helse og utdanning er grunnleggende for annen utvikling, og er områder hvor bistanden kan gjøre stor forskjell.
Venstresiden er mer opptatt av å nå et konkret forbruksmål for bistanden enn av å måle resultatene.
Bruke det som virker
Verdensbankens fond for de fattigste landene, IDA, er etterspurt og har vist god evne til å nå resultater sammen med mottakerland. Norfund tjener penger på sine investeringer, samtidig som de skaper arbeidsplasser og reduserer klimautslipp. Høyre vil bruke markedsøkonomien og private aktører for å nå utviklingsmål.
Venstresiden er på ideologisk grunnlag skeptisk til «markedsliberalistiske» aktører som IMF og Verdensbanken
Dette har vi gjort:
Fremmet menneskerettighetene
Solberg-regjeringen førte en aktiv menneskerettighetspolitikk. Vi laget en handlingsplan for kvinner og likestilling, utviklet en ytringsfrihetsstrategi, tok lederskap og fremmet resolusjoner i FN om beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, og arbeidet aktivt for LHBTQI-personers rettigheter internasjonalt.
Menneskerettigheter er sentralt i all utenrikspolitikk. I internasjonale fora som FN, OSSE og Europarådet har Høyre også i opposisjon jobbet for å fremme menneskerettigheter og demokratiprinsipper. I Europarådet har vi for eksempel jobbet målrettet med å sikre det europeiske menneskerettighetssystemet, styrke Den europeiske menneskerettsdomstolen og øke oppmerksomheten om politiske fanger.
Konsentrert av bistanden for å få bedre resultatoppnåelse
Solberg-regjeringen konsentrerte bistanden geografisk og tematisk, for å få mest mulig effekt av investeringene. Vi startet arbeidet med en resultatportal, som Støre-regjeringen dessverre har latt forfalle.
Satsing sterkt på utdanning og helse
Under statsminister Erna Solberg bidro vi til en vesentlig styrking av norsk bistand til utdanning. Erna tok en lederrolle i å øke innsatsen for jenters utdanning globalt. Investering i utdanning er en investering i utvikling – ikke bare for det enkelte barnet det gjelder, men for samfunnet som helhet. I regjering styrket vi satsingen på helsebistand og sørget for at Norge tok en lederrolle i det internasjonale samarbeidet under Covid-19-pandemien.