EU og EØS

Norges geografi, økonomi og samfunnsform tilsier at vi er en del av et europeisk verdi- og interessefellesskap. Derfor er Høyre for norsk medlemskap i EU.

Eu og Eøs

Høyre vil:

Jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap

Høyre mener at Norge er best tjent med fullt EU-medlemskap, og vil ta ansvar for å løfte den debatten. Debatten må føres på grunnlag av solid kunnskap. Derfor vil Høyre gjennomføre en utredning av konsekvenser av medlemskap for Norge. En ny folkeavstemning må komme når det har vært flertall for medlemskap over noe tid. Det er viktig å unngå et tredje nei.

Verne om EØS-avtalen og resten av avtalene vi har med EU.

EØS-avtalen gjør Norge rikere og tryggere, men den dekker ikke alle våre behov for samarbeid med EU. Høyre vil sørge for at Norge innfrir våre forpliktelser i henhold til EØS-avtalen. Et velfungerende EØS-samarbeid gjør det mer sannsynlig at vi får til samarbeid med EU også på andre felt.

Redusere etterslepet av rettsakter

Eldring-utvalget påpekte hvor uheldig det er at Norge har et stort etterslep av rettsakter som er vedtatt i EU og som skulle vært tatt inn i norsk rett også. EØS-avtalen forutsetter like regler i hele det indre markedet. Etterslepet er grus i EØS-motoren. Høyre vil styrke innsatsen for å få etterslepet ned.

Utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen ved å påvirke tidligere fremfor å søke tilpasninger i etterkant

Når Norge venter til 27 EU-land har blitt enige om lovgivning, og så prøver å få tilpasninger til et land som selv har valgt å stå utenfor, har vi få sjanser til å nå frem. De største mulighetene til å påvirke utfallet av en lovgivningsprosess er mens den fortsatt behandles i Kommisjonen. Høyre vil styrke innsatsen i tidlig fase, blant annet gjennom medlemskapet vårt i European People’s Party.

Dette er problemet👇

EU utvikler nå store politikkpakker i høyt tempo, hvor deler av politikken er EØS-relevant og andre deler ikke. Det er ekstremt krevende for Norge å i det hele tatt følge med på utviklingen, og enda vanskeligere å prøve å påvirke den. Norge ønsker å delta i EUs samarbeid om helse, sikker satellittkommunikasjon og forsvar, men vi kan ikke ta for gitt at EU vil gi oss fullt innpass. Eldring-utvalget gjorde en viktig jobb i å slå fast at det ikke finnes noe realistisk alternativ til EØS-avtalen, bortsett fra fullt medlemskap. Dessverre sikret Senterpartiet at utvalget ikke fikk mandat til å utrede norsk medlemskap.

Når Finland og Sverige nå har gått inn i NATO, er Norge og Island de eneste nordisk-baltiske landene som ikke er med i både NATO og EU. EU styrker sin rolle på det forsvarspolitiske området og er blant annet en viktig aktør i utvikling av militære kapasiteter, samordning av innkjøp og bekjempelse av hybride trusler. Vi risikerer at det verdifulle nordisk-baltiske samarbeidet (NB8) i realiteten blir et NB6-samarbeid for de landene som er med i både EU og NATO. Island har dessuten startet en prosess i retning medlemskap.

EØS-kritiske partier hevder at Norge bør bli flinkere til å be om tilpasninger til EUs regelverk, og at vi i større grad bør nekte å innføre lovgivning som ikke passer oss. De har ikke forstått avtalen. EØS-avtalen er ett sett med rettigheter og forpliktelser, ikke en buffet hvor vi kan forsyne oss bare av det vi liker best.

Dette er Høyres løsning👌

Høyre vil ta ansvar for å løfte en kunnskapsbasert debatt om EU. Senterpartiet frykter slik kunnskap og har tidligere blokkert for det. Høyre vil ha fakta på bordet om konsekvensene av norsk medlemskap i EU. Verden er en ganske annen nå enn ved siste folkeavstemning i 1994, men EU-debatten står ofte fast i 1994-sporet. Det er på tide at vi kommer oss videre.

Vi må sørge for rask og smidig innlemmelse av EØS-relevant regelverk i norsk lov, slik at det indre markedet fungerer som det skal og EU oppfatter Norge som en god partner. EU er vårt største marked og hundretusener av norske arbeidsplasser er avhengige av markedsadgangen i Europa. EØS-motstanderne trekker stadig frem selvråderetten. Ved å inngå forpliktende samarbeid kan vi oppnå mer og utvide handlingsrommet vårt. Det er vår velferd og trygghet det dreier seg om.

Slik skiller vi oss fra venstresiden:

Klar holdning til medlemskap

Høyre

Vi vil jobbe aktivt for norsk medlemskap i EU. Folkeavstemning om medlemskap skal ikke gjennomføres før det har vært et ja-flertall over noe tid. Det er viktig å unngå et tredje nei.

VENSTRESIDEN

Rødt, SV og Senterpartiet er mot EU-medlemskap og mot at vi skal innfri våre forpliktelser i henhold til EØS-avtalen. Arbeiderpartiet har et uavklart syn på EU-spørsmålet.

Vern av EØS

Høyre

Høyre vil sørge for at Norge innfrir våre forpliktelser, så vi kan være trygge på at vi kan fortsette å nyte godt av rettighetene avtalen gir oss.

VENSTRESIDEN

Flere partier på venstresiden ønsker å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, og ønsker større distanse til EU. Dette vil ramme norske bedrifter og skade vårt forhold til våre viktigste internasjonale partnere.

Dette har vi gjort:

En tydelig stemme i Europa

Selv om Norge ikke har stemmerett i EU, skal vi ha en tydelig stemme. Derfor styrket Solberg-regjeringen det europapolitiske samarbeidet mellom de nordiske landene, prioriterte økt politisk deltagelse og løftet flere norske initiativ på den europeiske arena. I opposisjon har vi deltatt aktivt i samarbeidet med våre europeiske søsterpartier gjennom European People’s Party og fremmet norske interesser der.