Yrkesfag

Uten dyktige fagarbeidere stopper Norge. Behovet for flere fagarbeidere fremover er stort, og mesterbrev er like viktig som mastergrad.

Yrkesfag

Høyre vil

At rådgiverne skal ha mer kunnskap om yrkesfag

Vil vil at et bedre samarbeid mellom rådgivningstjenesten i ungdomsskolen, de videregående skolene og næringslivet for å gi elevene bedre veiledning om yrkesfagene.

Ha en praksisnær utdanning som ruster elevene bedre for arbeidslivet

  • Gi arbeidslivet og partene større innflytelse over innholdet i yrkesopplæringen.
  • Sørge for oppdatert og kvalitetssikret utstyr ved de yrkesfaglige studieretningene.
  • Øke utstyrsstipendet.
  • Ha flere fleksible løp med større muligheter for å kombinere praksis og skole.
  • Sørge for at elevene møter mer moderne og oppdatert utstyr i skolen ved å gjennomføre en forsøksordning der stat, fylke og industri samarbeider om deling av avansert utstyr mellom flere skoler. Ved å bruke en mobil enhet, for eksempel en utstyrsbuss, kan man betjene flere skoler i et område.

Gjøre yrkesfag mer attraktivt for unge

  • Det er fortsatt nødvendig å få flere unge til å velge yrkesfag. For å få til dette må vi tidlig vise ungdom mulighetene yrkesfag gir og gjøre det relevant for ungdommer. Vi vil blant annet tilby yrkesfaglig valgfag i ungdomsskolen og legge til rette for flere profilskoler på ungdomstrinnet.
  • Øke bruken av YSK (yrkesfaglig- og studieforberedende kompetanse) som gjør det mulig å kombinere yrkesfag og studiespesialising på videregående.
  • Gjøre fagskolene og høyere yrkesfaglig utdanning bedre kjent som videreutdanningsmulighet.
  • Videreutvikle utdannelsesløp (Y-veien) som gir større utviklingsmuligheter og bedre overgang mellom fagbrev og høyere utdannelse.
  • Støtte yrkeskonkurranser som en viktig arena for å synliggjøre yrkesfagene og bygge fagstolthet og mestringsglede hos yrkesfagelever, for eksempel Skole-NM og Yrkes-NM.

Trappe opp innsatsen for flere lærlingplasser

Vi skal fortsette å øke lærlingtilskuddet og ha som mål at det på sikt skal ligge på samme nivå som kostnaden til en yrkesfaglig skoleplass.

Vi vil starte et forsøk i utvalgte bransjer med et eget fond for å få flere lærlingplasser, etter modell fra Danmark.

Åpne for at fagprøven kan gjennomføres muntlig eller på engelsk

Høyre vil legge til rette for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta forberedende eksamen til fagprøven muntlig. I dag er det for vanskelig for disse elevene, og vi risikerer å miste mange praktikere som trengs i arbeidslivet.

Norge trenger utenlandsk arbeidskraft og utenlandske arbeidstagere står nå for rundt 20 % av den samlede sysselsettingen. Mange av disse har med seg en fagkompetanse fra sitt hjemland som er viktig for Norge. Ved å åpne for at fagprøven kan gjennomføres på engelsk i enkelte fag vil det bli lettere for bedrifter å sørge for at de ansatte kan ta fagbrevet. Krav for fagbrev for voksne er fem års relevant arbeidserfaring, og dersom bedriften mener at arbeidstageren har relevant kunnskap, mener Høyre at språk ikke skal stå i veien.

Dette er problemet👇

Norge trenger flere dyktige fagarbeidere i privat og offentlig sektor, både nå og i fremtiden. Uten kompetente medarbeidere i eldreomsorgen, på bilverkstedet, i industrien, i IKT-bransjen eller andre steder, vil viktige samfunnsfunksjoner stoppe opp. Vi vet at vi kan komme til å mangle så mange som 90.000 fagarbeidere allerede i 2035. Heldigvis peker pilene i riktig retning.

Over halvparten av alle som begynner på videregående skole begynner nå på et yrkesfaglig studieprogram. Likevel trenger vi at enda flere søker seg til yrkesfaglige linjer på videregående skole. Vi må derfor gjøre yrkesfagene mer attraktive, sørge for at alle lærlinger får lærlingplass og at færre faller fra i videregående. Derfor vil Høyre fortsette yrkesfagsløftet for å gi elevene en god og relevant fagutdanning, og sikre fagkompetansen vi har behov for.

Det er for mange elever som dropper ut av opplæringsløpet og for mange får ikke læreplass. Det er viktig at det videregående opplæringstilbudet tilpasses samfunnets behov, slik at elever ikke utdanner seg inn i en blindvei der de ikke får jobb, ikke får læreplass eller ikke får en fullgod mulighet til å fullføre og kvalifisere seg.

Dette er Høyres løsning👌

Høyre vil fortsette løftet for yrkesfagene og øke antall lærlingplasser. Vi vil fortsette å gjøre yrkesfagene mer praksisrettet, og inkludere arbeidslivet i studiene i større grad. På den måten kan vi gjøre yrkesfagene mer relevante for det næringslivet etterspør.

Slik skiller vi oss fra venstresiden:

Høyre

Høyre i regjering løftet yrkesfagenes status. Solberg-regjeringens satsing på yrkesfag har ført til at over halvparten av søkerne til videregående velger yrkesfag, at rekordmange får læreplass og 86 % får fagbrev etter fullført læretid. Høyre vil gjennomføre et nytt yrkesfagsløft for å gi elevene god og relevant fagutdanning, og sikre landet den fagkompetansen Norge har behov for.

venstresiden

Arbeiderpartiet snakker fint om yrkesfag, men det må et regjeringsskifte til for å få et videre løft for yrkesfagene.

I løpet av Støre-regjeringens fire år har det skjedd svært lite for yrkesfagene. Høyre har jobbet hardt for at opplæringskontorene fortsatt skal ha en viktig rolle i fagopplæringen, og det var lenge stor usikkerhet om dette. De er en viktig del av arbeidet med å sørge for flere fagarbeidere, samtidig som vi sørger for å skape flere veier inn mot en fagutdannelse.

Dette har vi gjort:

Undervisningen har blitt mer praktisk

For å gi elevene et bedre grunnlag for å velge utdanningsprogram på videregående, innførte Høyre-regjeringen et nytt, praktisk og arbeidslivsrettet håndverksfag som valgfag i ungdomsskolen. I tillegg forbedret vi innholdet i yrkesfagene i tett samarbeid med partene i arbeidslivet. Nå får elevene tidligere spesialisering i det faget de tar utdanning i. Skal du bli tømrer, skal du lære mer om tømrerfaget, og mindre om alt mulig annet.

Økt antall læreplasser gjennom økt lærlingtilskudd

Flere læreplasser er avgjørende for at flere elever får fullført utdanningen sin. Derfor gjorde Høyre i regjering det enklere å ta inn lærlinger gjennom økt lærlingtilskudd, krav om lærlinger ved offentlige anbud og en egen merkeordning for lærebedrifter. De siste årene slo vi alle rekorder i antall læreplasser som er registrert siden målingene startet. I 2022 fikk omtrent 81 prosent læreplass mot 70 prosent i 2013.

Innført rett til påbygging til studiekompetanse

Det skal være enklere å bygge på utdanningen sin. Høyre i regjering innførte rett til påbygging til studiekompetanse etter fullført fag- og yrkesopplæring, og vi utvidet ungdomsretten fra 21 til 24 år for å tette hullet mellom ungdomsretten og voksenretten.