Arkivert artikkel

Livsfarlig endringsvegring fra Senterpartiet

Moderne teknologi gjør at færre politifolk trenger å sitte på kontor, mens flere kan være ute på patrulje med utstyr i bilen som gjør det mulig å etterforske og gjøre avhør på stedet. Tenk at noen synes det er negativt.

Hva skjer når endringsvegring blir livsfarlig? Synlig og moderne politi i gatene er den politireformen vi både trenger og får, skriver Kristian Tonning Riise.
Reformer vekker de mest konservative impulsene hos oss noen ganger. Vi vet hva vi har, men er ikke helt sikre på hva vi får. Derfor er det ofte lettest å hegne om det eksisterende, selv om det er langt fra perfekt. Noen ganger er det derimot så åpenbart at noe ikke fungerer som det skal, at det burde være ganske enkelt å overkomme den endringsvegringen som vi alle kjenner på iblant.

Politireformen – en nødvendig endring

I moderne tid er det vanskelig å komme på et bedre eksempel enn politireformen. Nettopp derfor er den debatten vi har vært vitne til en stund nå blitt et merkelig skue. Det er ikke mer enn knapt seks år siden terroren rammet oss den tragiske julidagen i 2011. Norsk politi ble gjennomanalysert etter dette og konklusjonene var nedslående. Politi-Norge fikk stryk på helt avgjørende områder.

Evnen til å erkjenne risiko å ta lærdom av øvelser var for liten. Planer man hadde utviklet ble ikke brukt og gjennomføringsevnen var for svak. Evnen til å koordinere og samhandle var mangelfull. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi ble ikke godt nok utnyttet. Ledelsen var for svak og ansvarsfordelingen for utydelig. Særlig ble politiets responstid gjenstand for sterk kritikk.

Både Politianalysen og Gjørv-kommisjonen konkluderte kort og godt med at vi trengte et nytt politi og en ny organisering som er i stand til å takle mer komplisert kriminalitet. Derfor må man nesten gni seg i øynene når ordfører i Tynset, Merete Myhre Moen (Sp), uttrykker bekymring over at politireformen gjør oss sårbare. Snakk om å snu problemstillingen på hodet. Politireformen kommer nettopp som et resultat av at Norge er svært sårbare.

Mer synlig politi i gatene

Vi er fortsatt i startfasen med politireformen og kommer helt sikkert til å gjøre erfaringer underveis som vil medføre noen justeringer. Det forandrer ikke på det faktum at dette er en helt nødvendig reform. Lensmannen i Malvik kommune kan rapportere om at det aldri har vært mer synlig politi i gatene etter at lensmannskontoret ble flyttet til Værnes. Ordføreren i Sørfold i Nordland sier at politiet ble bedre og mer synlig etter at lensmannskontoret ble lagt ned. Politistasjonssjefen i Sandnes sier han selv har sittet alene på et lensmannskontor i Bjerkreim, og at det ikke var særlig funksjonelt.
I dag har for eksempel lensmannskontoret i Engerdal åpent onsdager og fredager fra 09.00 til 15.00. I Rendalen er det kun åpent på tirsdager 10.00-14.00. Tror vi virkelig at det er et kontor med åpningstid noen få timer i uka som skaper trygghet lokalt? Det ga kanskje mening i tiden før smarttelefoner og internett, men ikke i dag.Det er ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor som er avgjørende for når politiet kan være på åstedet. Det er avstanden til nærmeste kjørende politipatrulje som betyr noe for responstiden. Når du trenger hjelp fra politiet er et stengt kontor til liten hjelp.

Moderne politi gir nærhet og trygghet

Det moderne politikontoret er på hjul.

Moderne teknologi gjør det mulig å starte etterforskning eller gjøre nødvendige avhør på stedet. Det er rett og slett absurd å snakke om mer operativt patruljerende politi som noe negativt.


Tidligere i år kunne en kraftig indignert Marit Arnstad (Sp) fortelle på NRK Debatten at regjeringen ville «plassere politiet i bil på veien». Det må være den merkeligste tiraden jeg har hørt. Det er fristende å svare: «Ja, hvor i h*****e skulle de ellers være?»

Det er ikke første gangen Senterpartiet er innbitte motstandere av alle endringer. Vi husker for eksempel alle advarslene mot post i butikk. De er det lett å le av i dag, og de aller fleste vil nok erkjenne at det medførte et langt bedre posttilbud.

En trygghetsreform

Motstanden mot politireformen er derimot mer alvorlig. De endringene vi gjør nå kommer som et resultat av at norsk politi viste seg å være svært dårlig rustet når den mest alvorlige kriminaliteten rammer.

Da er ikke den banale retorikken til Senterpartiet morsom lenger. Den er tvert imot et eksempel på at endringsvegring også kan være livsfarlig.

Du kan lese mer om Høyres justispolitikk her.

Kristian Tonning Riise er leder i Unge Høyre og toppkadidat til Stortinget fra Hedmark Høyre

Innlegget er også publisert i Østslendingen.