Arkivert artikkel

Bedre velferd for de som trenger det mest

Vi sikrer at enda flere får god velferd tilpasset sine behov og at flere får delta i arbeidslivet.

Høyre i regjeringsikrer at enda flere får god velferd tilpasset sine behov og at flere får delta i arbeidslivet.. Foto: Colourbox.com

Norge er for de aller fleste et godt land å bo i, men noen faller ut av skole- og arbeidsliv. Høyre jobber målrettet med å tette hullene i sikkerhetsnettet for grupper som i dag faller igjennom. Der Ap er mest opptatt av systemet, er Høyre opptatt av å se det enkelte menneske og sørge for at alle får muligheter til å leve gode liv.

Brukerstyrt personlig assistent og pleiepenger

Over mange år i opposisjon jobbet Bent Høie og Høyre for at personer med en funksjonsnedsettelse eller bistandsbehov skulle få en assistent slik at de kan leve vanlige liv utenfor institusjon. Ordningen med en brukerstyrt personlig assistent ble rettighetsfestet av Høie i 2014, og trådde i kraft 1. januar 2015. Kommunene får overført en halv milliard kroner i året til å dekke disse utgiftene.

Med brukerstyrt personlig assistent får flere mennesker med en funksjonsnedsettelse muligheten til å leve et liv med større frihet i hverdagen. De kan rett og slett få være sjef i eget liv, sier Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Høyre er opptatt av å gjøre hverdagen lettere og mer forutsigbar for foreldre som pleier sine syke barn. I mars i år ble pleiepengeordningen forenklet, utvidet og gjort mer fleksibel slik at 9000 flere barn kan få mer pleie av mamma og pappa. Flere foreldre i en krevende livssituasjon vil få kompensasjon for midlertidig bortfall av arbeidsinntekt for å pleie sitt syke barn.

– Det er en stor påkjenning for foreldre å oppleve at sitt eget barn blir alvorlig sykt. Derfor er jeg glad for vi har utvidet ordningen med pleiepenger slik at flere barn får pleie av sine foreldre. Samtidig har vi åpnet opp for et unntak i regelverket, slik at pleiepengedagene utvides hvis barnet blir alvorlig sykt på nytt, sier Bente Stein Mathisen, sosialpolitisk talsperson i Høyre.

Psykisk helse og rus

Fra første dag i regjering har Høyre prioritert mennesker med utfordringer innen psykisk helse og rus. Fritt behandlingsvalg er innført og pakkeforløp står for tur. Behandlingstilbud uten medikamenter innen psykisk helsevern skal i gang i alle helseregioner, og Bent Høie har lagt fram en opptrappingsplan for rusfeltet hvor det skal bevilges 2,4 mrd. kroner over fem år.

Ventetiden har gått ned med 26 dager innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Fritt behandlingsvalg innenfor rus og psykisk helse gir pasienten mulighet til å velge behandlingstilbudet de selv ønsker, tilpasset deres behov, sier Sveinung Stensland, ruspolitisk talsperson i Høyre.

Mange barn og unge sliter med å håndtere hverdagen, og opplever at presset er stort på kropp, på utseende og på det å prestere på skolen. For å fange opp begynnende psykiske helseutfordringer har regjeringen satset på å bygge ut helsetilbudet til barn og unge.

Sammen med Venstre og KrF har regjeringen styrket helsestasjons- og skolehelsetjenesten med over 1 milliard kroner. Det har blitt flere helsesøstre, flere jordmødre og flere fysioterapeuter i kommunene. Antall psykologer med spesialisering mot barn og unge i kommunene har økt med 25 prosent. Det bidrar til at flere barn og unge kan få nødvendig hjelp når de trenger det som mest, sier Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Fysioterapi

Tidligere var det kun de som hadde sin sykdom på en såkalt diagnoseliste, som fikk tilbud om gratis fysioterapi. Dette er urettferdig, tilfeldig og ikke i tråd med resten av helsetjenesten, der alle pasienter betaler en liten egenandel for bruk av de offentlige helsetjenestene. Regjeringen har derfor innført lik egenandelsordning for alle voksne brukere av fysioterapi. I tillegg har Høyre og Frp redusert egenandelstaket med 680 kr. til 1990 kr. og endret aldersgrensen for fritak fra 12 til 16. Endringen betyr at om lag 9000 barn som tidligere måtte betale egenandel, får gratis behandling.

Vi mener det er langt mer rettferdig at alle bidrar med en liten egenandel og at det er pasientens behov for behandling som avgjør behovet for fysioterapi, og ikke diagnosen i seg selv, sier Elisabeth Røbekk Nørve, talsperson for habilitering- og rehabilitering i Høyre.

Samtidig fjerner vi egenandelen for barn opp til 16 år, senker egenandelstaket for alle og styrker helsetilbudet gjennom en opptrappingsplan for habilitering- og rehabilitering med 200 millioner, sier Elisabeth Røbekk Nørve, talsperson for habilitering- og rehabilitering i Høyre.

Tiltak for familier med lav inntekt

Mange barn og unge opplever å stå utenfor mange sosiale arenaer i oppveksten – som fritidsaktiviteter og idrettsarrangementer – fordi det koster så mye at de holder seg utenfor. Høyre jobber for at alle barn skal kunne delta i minst én organisert fritidsaktivitet uavhengig av foreldrenes økonomi og at barn uavhengig av familiebakgrunn skal få gode ferieopplevelser.

Nå får rekordmange barn og unge får delta i fritidsaktiviteter og på ferier. Over flere år har vi styrket bevilgningene til tilskuddsordningen som gjør at kommuner, frivillige lag og organisasjoner kan tilby fritidsaktiviteter og ferietilbud til barn i lavinntektsfamilier, sier Ingjerd Schou, fraksjonsleder i kommunalfraksjonen på Stortinget.

Høyres visjon er å skape muligheter for alle, og at ingen barn skal begrenses på grunn av at foreldre har dårlig økonomi. Høyre har derfor sørget for rimeligere barnehageplass for familier med lav inntekt, og har innført en nasjonal ordning med gratis kjernetid i barnehagen for alle barn i familier med lav inntekt fra de er tre år.

Vi vet at det betyr mye for mange barn å få delta i barnehage for å lære seg språk. Forskning har vist at det å delta i barnehagen gir barn en bedre start når de begynner på skolen, derfor er gratis kjernetid for barn av familier med lav inntekt et viktig tiltak for å gi barn bedre muligheter i livet, sier Kristin Vinje, fraksjonsleder for kunnskapsfraksjonen i Høyre.

En bedre bostøtte

Høyre har også økt stipendandelen for elever fra lavinntektsfamilier og modernisert bostøtten, slik at færre faller utenfor og barnefamilier får mer i støtte. Satsene for beregning av bostøtte hadde ikk fulgt prisveksten og økning i boutgifter siden 2009. Mottakere av bostøtte har dermed falt ut av ordningen, selv om de har hatt samme støttebehov.

Vi har nå sørget for at satsene justeres i takt med prisstigningen. Dermed tetter vi et hull i det sosiale sikkerhetsnettet, slik at færre faller utenfor. I tillegg har vi økt søtten til barnefamilier og sørget for at oppdaterte inntektsopplysninger teller slik at ordningen blir mer treffsikker, sier Mudassar Kapur, storbypolitisk talsperson i Høyre.

Inkluderende arbeidsliv

Mange med funksjonsnedsettelser opplever det vanskelig å få seg en jobb. Regjeringen jobber derfor med å tilrettelegge slik at flere kan komme inn i arbeidslivet. En forbedret tilretteleggingsordning, økte bevilgninger til funksjonsassistentordningen, økt bruk av lønnstilskudd, permanent ordning med arbeids- og utdanningsreiser og et nytt inkluderingstilskudd som skal dekke utgifter arbeidsgiver får ved å ta i mot tiltaksdeltakere som trenger tilrettelegging, er blant tiltakene regjeringen har jobbet med.

Vi har erstattet de rødgrønnes tilretteleggingsgaranti med en oppfølgings- og tilretteleggingsavtale som sikrer både arbeidsgiver og tiltaksdeltaker oppfølging og kontaktperson i Nav. Vi har også utvidet bevilgningene til funksjonsassistentordningen. Dette tiltaket gjør det mulig for mange med omfattende fysiske funksjonsnedsettelser å fungere i arbeidslivet, sier Bente Stein Mathisen, sosialpolitisk talsperson i Høyre.