Forskning
Høyere utdanning og forskning av høy kvalitet er viktig for å løse de store samfunnsutfordringene. Derfor er det viktig at vi tenker nytt og samarbeider mer internasjonalt.

Høyre vil
Styrke internasjonal forskningsdeltagelse
Høyre ønsker at Norge skal være en aktiv deltager i internasjonal forskning. Vi vil fortsette Retur-EU-ordningen for å øke norsk deltagelse i EUs forskningsprogrammer, slik at norske søknader henter inn mer penger enn vi betaler inn. Vi vil også styrke samarbeidet om forskning i Norden, basert på landenes styrker og fagmiljøer. Målet er å utvikle flere ledende forskningsmiljøer som kan konkurrere på internasjonale arenaer og vinne flere prosjekter i globale forskningsprogrammer.
Satse på større og kompetente fagmiljøer
Større fagmiljøer har bedre forutsetninger for å tilby studentene våre den forskningsnære undervisningen de trenger for å bli rustet til arbeidsmarked i omstilling.
Utvikle sterkere forskningsinstitutter
Forskningsinstituttene har en nøkkelrolle for omstilling og innovasjon. Vi vil styrke satsingen på forskning av særlig høy kvalitet, og ha gode og forutsigbare rammevilkår for forskningsinstituttene.
Gjøre forskningsresultater mer tilgjengelig for flere
Styrke prinsippet om åpen forskningspublisering for å gjøre kunnskapen tilgjengelig for flere, og styrke satsingen på kommersialisering av forskningsresultater.
Dette er problemet👇
Verden står overfor store globale utfordringer og Norge må tilrettelegge for en omstilling til nye, grønne og produktive næringer som sikrer verdiskaping og velferd. Forskning og ny kunnskap er grunnlaget for å finne løsninger på disse utfordringene.
Vi må skape flere forskningsmiljøer som blir verdensledende, samtidig som vi må satse på forskningsområder hvor Norge har særlige fortrinn eller behov.
Kravene til kompetanse i arbeidslivet og behovene for omstilling er økende. Vi må gjøre mer for å skape flere arbeidsplasser og kvalifisere folk for de nye jobbene. Norsk økonomi trenger flere ben å stå på. Da må vi skape flere jobber i privat næringsliv i andre sektorer enn olje- og gassnæringen. Vi må klare å bruke forskning og teknologiutvikling til å skape grønnere jobber.
Dette er Høyres løsning👌
Høyre vil styrke forskningen for å løse store samfunnsutfordringer, bidra til innovasjon og konkurransekraft og en opplyst samfunnsdebatt. Høyre er særlig opptatt av at offentlig finansiert forskning skal ha høy kvalitet og være uavhengig av politiske føringer eller særinteresser som kan rokke ved forskningens troverdighet.
Norske fagmiljøer må samarbeide mer og bedre internasjonalt. Vi må delta i den internasjonale dugnaden for ny kunnskap og hente hjem kunnskap utviklet utenfor Norges grenser. Her hjemme må vi prioritere områder hvor Norge må ha kunnskapsberedskap og der kunnskap er avgjørende for å innfri forpliktelsene Norge har påtatt seg for eksempel innen klima og forsvar.
Høyre vil legge til rette for at ny kunnskap tas i bruk gjennom økt samarbeid mellom universiteter, forskningsinstitutter og arbeidslivet.
Dette har vi gjort:
Strukturendringer blant universiteter og høyskoler
Høyre i regjering gjennomførte endringer i strukturen på universitetene og høyskolene fordi vi er helt avhengige av sterke utdannings- og forskningsmiljøer.
Norges første langtidsplan for forskning og høyere utdanning
Høyre i regjering fikk på plass Norges første langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Denne la Høyres kunnskapsminister frem i 2014 og i 2019 ble den revidert. Den inneholder helt konkrete planer for hvilke områder vi skal prioritere og hvor vi skal bruke mest penger. De fem prioriteringene er
- hav
- klima, miljø og miljøvennlig energi
- fornyelse i offentlig sektor og bedre offentlige tjenester,
- muliggjørende og industrielle teknologier
- samfunnssikkerhet og samhørighet i en globalisert verden.
Sikret en rekordstor pott med forskningsmidler fra EU
Høyre i regjering sikret en rekordstor pott med forskningsmidler fra EU. Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. Programmet er verdens største satsing på forskning og innovasjon og har et totalt budsjett på 80 milliarder euro. I 2020 fikk Norge hele 9 milliarder av denne potten. Det ville aldri vært mulig uten EØS-avtalen.