Student til høsten? Da bør du lese dette
Høyre er opptatt av at studietiden skal være positiv, og at du skal få mulighet til å fokusere mest mulig på studiet ditt. Derfor har vi gjort noen grep for å gjøre hverdagen din litt enklere.
1. 11 måneder studiestøtte
Lenge har studenter fått studiestøtte fra august til mai. Det har for enkelte vært økonomisk utfordrende når eksamen strekker seg ut i juni, og vi har derfor startet opptrappingen til 11 måneder studiestøtte for fulltidsstudenter. På den måten kan du tilbringe mer tid i lesesalen fremfor på deltidsjobben i perioden hvor studie krever aller mest av deg. I neste periode skal vi sørge for at dette blir realisert.
2. Rekordmange studentboliger
I et presset leiemarked med høye priser og kamp om utleieboligene er flere studentboliger et viktig tiltak. Tilgang på en god og rimelig bolig skal ikke være et hinder for å studere. Den forrige regjeringen (Ap, SV, Sp) hadde et årlig gjennomsnitt på tusen studentboliger. Dette har vi overgått i alle våre fire statsbudsjett denne perioden. I 2017 er det satt av penger til å bygge 2500 studentboliger over hele landet.3. Psykolog i hver kommune
Det er ingen selvfølge at man går gjennom livet uten å bli syk. Det er snarere en sjeldenhet. Og dette gjelder ikke bare somatiske plager, men også psykiske. I studietiden kan det være behov for å ha noen å snakke med. Regjeringen har bestemt at alle kommuner skal ha psykolog fra 2020 – spesielt for å bedre unges helse. Med god psykisk helse får du en bedre studiehverdag.Les også: Høyre vil fortsette opptrappingen for å bedre det psykiske helsevernet i Norge.
4. Studentlege og rimeligere helsetilbud
Når du begynner å studere kan det være lurt å vurdere å bytte fastlege til en som befinner seg i nærheten av studiestedet ditt. Studentsamskipnaden har oversikt over student-leger du kan benytte. De tilbyr også tannlege, psykolog og rådgivning for studenter de aller fleste studiestedene. Sjekk ut din studentskipnad for å se hva de kan tilby av velferdtjenester.5. Helsestasjon for unge
Helsestasjonen for unge skal være et lavterskeltilbud. Aldri før har så mange blitt ansatt på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten i norske kommuner som i fjor. De fire samarbeidspartiene har økt satsingen på skolehelsetjenesten, helsestasjonene og forebyggende tjenester med til sammen en milliard de siste fire årene. Dette har resultert i 648 nye stillinger som skal gi unge råd og hjelp.Visste du forresten at du også kan få gratis HPV-vaksine?
Nå får du som er ung kvinne født 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine for å beskytte deg mot livmorhalskreft. Vaksinasjonen vil organiseres av kommunene. Les mer her. Gutter får også tilbud om HPV-vaksine fra skoleåret 2018/2019.
6. Frikortsgrensen er økt til 55 000:
Mange ønsker å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, og nå har vi økt grensen for hvor mye du kan tjene før du må betale skatt til 55 000 kroner i året. En jobb ved siden av studiet kan bidra til relevant arbeidserfaring, og gjøre det mulig å sette av litt penger til boligsparing mens du studerer.7. Økt BSU
BSU (Boligsparing for unge) er en god spareform som kan benyttes opp til du er 33 år gammel. I 2014 økte vi grensen for hvor mye du kan spare per år fra 20 000 til 25 000 kroner, og totalt 300 000. Formålet er å hjelpe unge inn på boligmarkedet.Les også: Høyre bidrar til å få byggetakten opp og byggekostnadene ned, slik at folk flest har mulighet til å eie sin egen bolig.
Interessert i å engasjere deg politisk ved siden av studiene?
Meld deg inn i Høyres Studenter!