Arbeidsliv og velferd
Høyre ønsker et fleksibelt, familievennlig og trygt arbeidsliv der alle som ønsker å jobbe, skal få muligheten til det.

Høyre vil
Hjelpe flere i jobb
Vi vil gjennomføre en helhetlig reform av ytelsene for å sikre at det lønner seg å jobbe for dem som kombinerer sosiale ytelser med arbeidsinntekt. Det bør bli enklere å gå fra ytelser til arbeid og lønn.
Vi vil sette ned et utvalg som skal gjennomgå hele arbeidsmiljøloven for å kartlegge hindre for inkludering i arbeidslivet.
Få ned sykefraværet
Vi vil sette ned en sykefraværskommisjon som skal finne årsaker til det høye sykefraværet og hva som står i veien for å få folk raskere tilbake i jobb. Kommisjonen skal også se på sykepengeordningen og vurdere endringer i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Høyre ønsker også å forbedre arbeidsgivers insentiver til å redusere langtidsfravær. En mulighet kan være at arbeidsgiver betaler en del av langtidsfraværet mot å betale færre dager av korttidsfraværet, slik at arbeidsgivers kostnader blir omtrent like som i dag.
Sikre en bærekraftig og god pensjon
Vi vil videreutvikle et bærekraftig og forutsigbart pensjonssystem som stimulerer til å stå lenger i arbeid, samtidig som det skal finnes ordninger for de som er utslitte etter et langt arbeidsliv.
Høyre vil jobbe for en pensjon som sikrer gode vilkår både for dagens og fremtidens pensjonister.
For å stimulere til at folk vil stå lenger i arbeid, vil Høyre jobbe for å fjerne fratredelsesplikten ved oppnådd særaldersgrense i alle yrker. I samråd med partene vil vi gjennomgå hvilke stillinger som i fremtiden skal ha særaldersgrenser, og hvilke aldersgrenser som skal gjelde.
Jobbe for et seriøst og sikkert arbeidsliv
Vi vil styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet med bedre verktøy, som mer deling av informasjon, strengere innkjøpsregler, tettere samarbeid med partene i arbeidslivet og flere bransjeprogram. Vi vil også vurdere nye godkjenningsordninger og gi mer støtte til sentre som jobber mot arbeidslivskriminalitet.
Vi vil jobbe for at ingen kriminelle skal få plass i norsk arbeidsliv. Arbeidslivskriminalitet er et ran av fellesskapet og utnyttelse av sårbare personer som vi ikke aksepterer.
Dette er problemet👇
Altfor mange faller ut av arbeid i lange perioder, og noen kommer dessverre ikke tilbake i det hele tatt. Andelen som står utenfor arbeid som følge av sykdom, er nå på sitt høyeste siden 2010.
Særlig bekymringsfullt er det at stadig flere unge står helt utenfor arbeid eller utdanning, og andelen har økt under Støre-regjeringen. Den eneste måten å gi inntektssikring til denne gruppen i dag, er gjennom en passiv helserelatert ytelse.
Sykefraværet er for høyt i Norge, og det er alvorlig for den som er syk og for samfunnet. Vi kan og må ta grep for at færre skal bli 100 % langtidssykmeldt og havne varig utenfor arbeid. Det er først og fremst en utfordring for den enkelte. Arbeid og livskvalitet henger sammen, og manglende deltagelse i arbeidslivet hindrer fellesskap, deltakelse og inkludering.
I en tid hvor arbeidsledigheten er lav og bedriftene mangler folk bør vi smi mens jernet er varmt. Gjennom klok bruk av arbeidsmarkedstiltak kan vi bidra til at de som i dag står utenfor kan få en fot innenfor.
Dette er Høyres løsning👌
Den største forskjellen for mellom folk i Norge er de som har en jobb å gå til, og de som ikke har det. Derfor vil Høyre gi flere muligheten til å komme i arbeid. Vi gikk foran da vi satt i regjering, og nå ønsker vi å styrke inkluderingen med flere VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid), økt bruk av lønnstilskudd, utvide aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere, oppstart av forsøk med arbeidsorientert uføretrygd og gjennomføre en helhetlig reform av ytelsene. Målet er å gi flere en mulighet de kanskje ellers ikke ville hatt.
Høyres mål er at samfunnet aldri skal gi opp de som kan jobbe. Derfor vil vi ha en reform av ytelsessystemet, hvor første steg er etableringen av en statlig arbeidsrettet ytelse for unge. Istedenfor å bli møtt med hvor syk du er, skal vi møte unge med hva de kan bidra med.
Det er helt klart at vi må ta grep for å redusere sykefraværet, for veien fra langtidssykefravær til varig utenforskap fra arbeidslivet er kort. Høyre ønsker ikke å kutte i sykepengene folk får utbetalt. Det ville ført til en urimelig forskjellsbehandling mellom folk i ulike yrker, fordi noen ville fått full sykelønn gjennom tariffavtalen, mens andre ikke ville hatt det.
Høyre vil heller endre kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver, for at arbeidsgiver skal få flere og bedre grunner til å tilrettelegge for å få langtidssykmeldte tilbake i jobb raskere. I praksis vil det bety at jobben betaler mer for langtidsfravær, og at staten betaler mer for influensa. Høyre vil at gradert sykemelding skal bli absolutt hovedregel og at arbeidsgivere kobles på fastlegene mye raskere enn i dag, slik at flere kan få hjelp til å jobbe så mye som mulig i sykemeldingsperioden.
Slik skiller vi oss fra venstresiden
Høyre mener den største forskjellen går mellom de som har en jobb å gå til, og de som ikke har det. Den beste måten å løfte folk ut av fattigdom er ved å hjelpe dem ut i jobb. Derfor må de sosiale ordningene innrettes på en måte som sikrer at folk så raskt som mulig kan komme ut i arbeid.
Støre-regjeringen har aktivt stengt dører inn til arbeidslivet for folk som har falt utenfor. De har vraket arbeidsorientert uføretrygd, fjernet regelen som styrket muligheten for folk med funksjonsnedsettelser og hull i CV-en jobb i staten, underfinansiert tilrettelagte arbeidsplasser og gjort unødvendige innstramminger på innleie og midlertidige ansettelser. Alt dette vil Høyre gjøre om på.
Høyre vil sikre et trygt, fleksibelt og godt arbeidsliv for alle gjennom oppdaterte lover og regler for arbeidslivet. Høyre mener at det må være mulig å leie inn arbeidskraft for at bedrifter kan ta produksjonstopper eller ekstra hjelp i høysesonger, og for å inkludere flere i arbeidslivet.
For mange er bemanningsbransjen første fot innenfor arbeidslivet. Før innleiereglene ble innført oppga Manpower at rundt 40 % av deres ansatte kom fra arbeidsledighet. For denne gruppen er alternativet arbeidsledighet. Særlig små og mellomstore bedrifter rammes hardt av Støre-regjeringens innstramminger på innleie.
En samlet venstreside har strammet kraftig inn på muligheten for å leie inn arbeidskraft og begrenset bemanningsbyråenes rolle. Dette gjør hverdagen vanskeligere, både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Støre-regjeringen sier selv at i stedet for å leie inn arbeidskraft, kan bedriftene heller permittere ansatte, bruke deltidsstillinger, ansette midlertidig, øke bruken av overtid eller gå til oppsigelser når behovet oppstår. Dette er ikke riktig vei å gå.
Høyre mener at å stille krav er å bry seg. Det viser vi gjennom for eksempel aktivitetsplikt for sosialhjelp. Høyre vil utvide aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere så den omfatter alle, i første omgang alle opp til fylte 40 år.
SV kaller aktivitetsplikten for sosialhjelp for «moralisme og pekefingerpolitikk».
Dette har vi gjort:
Fremmet forslag om en opptrappingsplan for VTA-plasser
Høyre har i alle alternative budsjetter prioritert flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) enn Støre-regjeringen. Vi har fått gjennomslag for en opptrappingsplan, som nå skal styrkes med 1000 nye plasser fra 2026. Vi har også fått gjennomslag for at det blir bedre oppfølging for de som har en varig tilrettelagt arbeidsplass i ordinær virksomhet (VTA-O). Dette har Støre-regjeringen prioritert å få på plass enda.
Fremmet forslag om å la unge jobbe mer og skatte mindre.
Høyre vil gjøre det enklere for ungdom å få arbeidserfaring. Derfor har vi fremmet forslag om å gjøre det enklere for unge å få kvelds- og helgejobber ved å åpne for noe lengre arbeidstider og forenkle regelverket rundt servering av alkohol.
Lagt frem mer enn 50 tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet
Høyres plan for et tryggere arbeidsliv inneholder tiltak som skal bidra til mer effektiv forebygging og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, og tiltak som sikrer at ofrene som rammes får et bedre tilbud.
