Politi

Når kriminaliteten endrer seg, må vi ha et enda sterkere politi. Høyre vil ha et moderne politi som er rustet til å håndtere både dagens og morgendagens kriminalitet, og holde oss trygge.

Politi

Høyre vil

Sikre at politiet har god bemanning

Vi trenger et politi med god bemanning og tilstedeværelse i hele landet, og vil derfor videreføre målet om 2 polititjenestepersoner per 1000 innbygger – et mål som ble nådd med Høyre i regjering. På Støre-regjeringens vakt har det blitt flere hundre færre politifolk.

Politiet er bærebjelken i vår nasjonale beredskap. Flere politifolk gir mer tilstedeværende politi, mer forebygging, bedre kriminalitetsbekjempelse og tryggere lokalsamfunn.

Høyre sikret en langtidsplan for politiet i Stortinget, som gir mer forutsigbarhet og skjermer dem fra populistisk detaljstyring. 

Ha et mobilt politi der kriminaliteten skjer

For å håndtere moderne kriminalitet, må politiet ha moderne løsninger. Høyre vil ha politiet ut av kontorene for å håndtere kriminaliteten der den faktisk skjer. Vi vil prioritere flere synlige politifolk i gatene fremfor å åpne nye politikontorer som politiet ikke ønsker seg.  

Innføre generell bevæpning av politiet

Høyres mål er et politi med ressurser og omstillingsevne til å bekjempe den økende kreativiteten hos kriminelle. Trusselbildet har endret seg de siste årene, og politiet møter større usikkerhet. Derfor ønsker Høyre at norsk politi skal utstyres med våpen på permanent basis.

Gi politiet verktøy til å bekjempe økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet blir stadig mer organisert, og utgjør en stadig større inntektskilde for de kriminelle nettverkene. Kynisk utnyttes uvitende, og tillitssamfunnet vårt utfordres. Vi må strupe pengestrømmene og inntektskildene til de kriminelle nettverkene. Derfor trenger vi en kraftigere satsing på bekjempelse av økonomisk kriminalitet, med flere spesialetterforskere og inndragningsteam i politidistriktene. I vårt alternative statsbudsjett for 2024 bevilget vi penger til distriktene med mest kriminalitet, og vil på sikt utvide til alle politidistrikt.

Styrke omsorgen for ofrene fremfor de kriminelle

Vi har altfor lenge tatt for mye hensyn til voldsutøvere, og altfor lite til ofrene for kriminalitet. Derfor vil Høyre blant annet utvide bruken av omvendt voldsalarm og lage nye varslingsrutiner for når kriminelle er ute av fengsel. Vi vil også senke terskelen for evigvarende kontaktforbud.

Dette er problemet👇

Norsk politi har lenge vært overanalysert og underprioritert. Det var store variasjoner i kvalitet mellom politidistriktene og lensmannskontorene. Tryggheten ute i distriktene var ikke god nok, og politiet hadde ikke utstyret de trengte for å håndtere kriminalitet i endring. I løpet av vår regjeringstid (2013-2021) fikk Høyre snudd utviklingen. Dessverre er vi på tilbake til gamle tilstander under Støre-regjeringen. 

Politiet har høy tillit blant befolkningen. Skal tilliten opprettholdes, må politiet være i stand til å håndtere et komplekst og skiftende kriminalitetsbilde, enten det dreier seg om nye former for organisert kriminalitet, terrorisme eller overgrep på nett. Samtidig som den registrerte kriminaliteten går ned, inntar den nye former i vår globale og digitale tid. Mer av politiarbeidet vil i fremtiden foregå digitalt.

Selv om Høyre i regjering gjennomførte en politireform og en historisk satsning på politiet, er det fortsatt utfordringer og forbedringspotensial. I flere alvorlige kriminalitetstyper, som vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd, er oppklaringsprosenten for lav og saksbehandlingstiden for lang. Det er alvorlig, og krever en videre satsing på etterforskning og økt bemanning.

Regjeringen har på tross av advarsler fra politiet besluttet å åpne flere nye tjenestesteder for politiet denne regjeringsperioden. Det mener Høyre er feil prioritering. Det er ikke politikontorer som gjør folk trygge, det er det politifolk som gjør.

Dette er Høyres løsning👌

Politiet bidrar til å skape trygghet og god beredskap i Norge. For å møte den nye kriminaliteten mener Høyre at vi må ha et politi som er til stede både på gata og på data. Høyre prioriterer flere synlige politifolk fremfor å åpne nye politikontorer på steder det knapt bor folk og knapt skjer kriminalitet.

Et nært politi er også til stede på digitale plattformer der barn, voksne og kriminelle tilbringer mye tid. Høyre tar kampen for et moderne politi, som til enhver tid har de beste og mest effektive metodene for å bekjempe ny kriminalitet. Politiet må gis flere verktøy for å forebygge, avdekke og etterforske overgrep på internett. Politiet må tilføres ressurser, kompetanse, utstyr og metoder som holder tritt med utviklingen innenfor rammen av vår rettsstat og innbyggernes personvern.

Kriminaliteten har økt de siste årene, mens antall politifolk i politidistriktene har gått ned. Mange frykter å bli utsatt for kriminalitet, og kriminelle nettverk har fått for kraftig fotfeste i Norge. Kriminalitet må få raske og harde konsekvenser. Vi må fortsette arbeidet med å styrke etterforskningen, slik at lovbrudd kan oppklares og iretteføres hurtig.

Slik skiller vi oss fra venstresiden

Høyre

Høyre vil styrke politiet og ansette flere politifolk. Politiet trenger ressurser og nok mannskap til å iverksette nødvendige tiltak der de trengs.

Politiet må endre seg i takt med samfunnet, og derfor har politireformen vært helt nødvendig for å sikre et godt og moderne politi.

venstresiden

Venstresiden har sørget for en nedbemanning i politidistriktene, og bruker tid og penger på å bygge nye lensmannskontorer. Det bidrar ikke til å løse de utfordringene politiet står overfor.

Dette har vi gjort:

Ansatt flere i politiet for å sikre bedre responstid, etterforskning og saksbehandling

Da Høyre kom i regjering var det norske politiet overanalysert og underprioritert. Derfor har Høyre vært opptatt av å ansette flere i politiet for å sikre bedre responstid, etterforskning og saksbehandling. Det har blitt 3500 flere ansatte i politietaten siden 2013. Av disse er over 2500 operative politifolk. I 2020 nådde vi også målet om 2 politifolk per 1000 innbyggere.  Dette er historisk.

Bygget nytt beredskapssenter for å samle politiets nasjonale beredskapsressurser.

Gjørv-kommisjonen og Politianalysen slo fast at vi hadde behov for å styrke politiets skarpe beredskap. I 2020 stod et nytt beredskapssenter klart, som samler politiets nasjonale beredskapsressurser (beredskapstroppen, krise- og gisselforhandlere, bombegruppen og helikoptertjenesten).  Gjennom å arbeide og trene sammen, kan de rykke ut mer effektivt enn før, og med etableringen av tre nye politihelikoptre vil responstiden reduseres. Vi har også det lettere for politiet å be Forsvaret om hjelp under akutte hendelser, og beredskapstroppen har vokst med 60 prosent etter å ha stått stille i perioden 2005-2013.

Gjort det enklere for politiet å bevæpne seg

Vi har gjort det lettere for politiet å bevæpne seg, og vi har sørget for fast bevæpning på særlig sårbare steder som Oslo Lufthavn.  Å bruke våpen er absolutt siste utvei for politiet, men når det smeller er det viktig at politiet kan reagere raskt – både for samfunnets og sin egen trygghet i møte med væpnede kriminelle.