Finans- og næringspolitikk

Høyre vil ha en finans- og næringspolitikk som bidrar til å skape mer og inkludere flere.

Næringsliv

Høyre vil

Skape flere arbeidsplasser i hele landet

Det er verdien av arbeid som gir velferd. Særlig trenger vi å skape flere jobber i privat sektor. Dette gir oss økte inntekter gjennom skatter og avgifter som igjen betaler for den velferden vi ønsker at alle nordmenn skal ha.    

At norsk industri skal ha kunder å selge varer til

Høyre vil stå opp for EØS-avtalen. Industrien og arbeidsplasser over hele landet er helt avhengige av EØS-avtalen for å kunne selge varene sine og ha forutsigbare rammevilkår.  

Senke skatter og avgifter

Skattene skal bli betydelig lavere for alle. Du skal få beholde mer av det du tjener. Det må lønne seg å jobbe og gjøre en ekstra innsats. Høyre vil også senke skattene for næringslivet til et nivå som gjør Norge attraktivt for investering og verdiskaping.

Ha en fremtidsrettet oljenæring

Høyre ønsker en aktiv letepolitikk som bidrar til at oljenæringen gradvis kan omstille seg. Oljenæring har en unik kompetanse som skaper grobunn for nye innovasjoner og fornybar energi.

Legge til rette for fortsatt vekst i fiskerinæringen

Fiskeri- og sjømatsnæringen er blant Norges viktigste næringer, og bidrar til verdiskaping og sysselsetting i hele landet. Høyre vil legge til rette for at næringen fortsatt skal kunne vokse og utvikle seg. 

Sikre at Norge også i fremtiden er en maritim stormakt

Norges er verdensledende innen maritime næringer. Vi vil jobbe for at denne bransjen får gode rammevilkår, forskning og teknologiutvikling som kan bidra til fortsatt vekst og styrket konkurransekraft. Vi vil ivareta og videreutvikle Norges rolle som global skipsfarts- og offshore-nasjon.

Gi bonden større muligheter for lønnsom drift

Høyre vil gi bonden som selvstendig næringsdrivende økt mulighet for å drive lønnsomt og markedsrettet. Det skal lønne seg å investere i effektiv gårdsdrift, ny teknologi og spesialisering.

Sørge for forenkling og raskere saksbehandling

Lang saksbehandling gjør det vanskeligere for næringslivet å planlegge og skaper unødvendig uforutsigbarhet. Høyre vil sørge for kortere saksbehandlingstider gjennom forenkling og digitalisering av regelverk og rapporteringskrav. Vi vil at flere søknader skal kunne behandles samtidig av flere etater og etablere et forenklingspanel der næringslivet kan foreslå regelendringer.

Gjøre det enklere å bli gründer

Høyre vil sørge for et konkurransedyktig skattenivå og forutsigbare rammevilkår for næringslivet. Vi vil i større grad utforme offentlige anbudskonkurranser slik at flere får mulighet til å delta.

Vi vil forbedre opsjonsskatten for oppstartsbedrifter, slik at det blir mer lønnsomt å investere i dem.

Forenkle hverdagen til folk og bedrifter

Høyre vil forenkle hverdagen til folk og bedrifter. Vi vil etablere et forenklingspanel etter dansk modell, med omvendt bevisbyrde. Har du forslag til forenklinger av lover, forskrifter eller byråkrati skal du kunne få dem vurdert av panelet.

Forvalte oljefondet på en klok måte

Høyre vil holde fast på dagens handlingsregel (staten kan hvert år bruke inntil 3 % av fondets verdi over statsbudsjettet). Dette sørger for at fondet forvaltes på en sunn måte, nå og for fremtidige generasjoner.

• Høyre vil bruke en større andel av uttaket fra oljefondet på investeringer i infrastruktur, forskning og utvikling, vekstfremmende skatte- og avgiftslettelser og investeringer i miljøteknologi.

Fjerne formuesskatt på arbeidende kapital

Formuesskatten tapper norske bedrifter for kapital slik at de har mindre igjen til å investere i norske arbeidsplasser. Den gjør det mindre lønnsomt å spare og investere i Norge. Det gir et uheldig konkurransefortrinn for utenlandske eiere. 

Norske eiere må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd, noe som oppleves som urimelig og belastende.

Dette er problemet👇

De største hindrene for vekst og verdiskaping er høye skatter, omfattende reguleringer og mangel på arbeidskraft. Skal vi legge til rette for at det skapes flere jobber, må vi gjøre noe med det bedriftene opplever som hindringer.

Vi opplever en sterk prisvekst på ulike varer og høye renter. Krigen i Ukraina har økt usikkerheten i verden. Dette merkes av både folk og bedrifter. Hvis politikerne ikke holder igjen på pengebruken og bidrar til å dempe presset i økonomien, risikerer vi at renten økes mer eller holder seg på et høyt nivå lengre enn allerede varslet.  

I en farligere verden må vi ruste oss for å stå imot trusler fra autoritære regimer. Opprustning er dyrt, og kommer til å kreve mye av oss.

Dette er Høyres løsning👌

Høyres viktigste prosjekt er å bygge et bærekraftig velferdssamfunn. Det er viktig å holde pengebruken på et bærekraftig nivå for å unngå overoppheting i økonomien, og redusere risikoen for flere renteøkninger eller at renten holder seg lenge på et høyt nivå. I vårt alternative statsbudsjett senker vi skattene med 30 milliarder kroner sammenliknet med vedtatt budsjett.

Fremover må vi føre en politikk som vi løfte verdiskapingen og økonomien. Høyre fører en politikk for å skape flere nye og lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor. Det er nå vi legger grunnlaget for hva Norge skal leve av i morgen. Når bedrifter vokser, ansetter folk og tjener penger, skaper de større verdier til fellesskapet. Derfor vil vi gjøre Norge til et av verdens beste land å starte og drive bedrift i. Høyre vil senke skatter, forenkle byråkrati og få opp forutsigbarheten.

Slik skiller vi oss fra venstresiden

Skatter og avgifter:

Høyre

Høyre vil holde skatter og avgifter så lave som mulig, både for folk og bedrifter. Vi vil senke skattene for næringslivet til et nivå som gjør Norge attraktivt igjen, og gi betydelige skattelettelser til folk uansett om du tjener lite eller mye.

Venstresiden

Venstresiden vil øke skatter og avgifter for folk og bedrifter. Da de tok over regjeringskontorene i 2021 fikk næringslivet den største skatteøkningen på 20 år. Totalt har Støre-regjeringen økt skatteregningen økt med 130 milliarder kroner de siste fire årene.

Forutsigbarhet for næringslivet:

Høyre

Vil føre en forutsigbar finans- og næringspolitikk som baseres på grundige utredninger og kunnskap.

REGJERINGEN

Har økt den politiske risikoen ved å investere i Norge ved å innføre plutselige og uforutsigbare skatter og avgifter. De har innført nye skatter, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft.

Olje- og gasspolitikk med stopp i nye leteområder:

Høyre

Høyre ønsker at olje- og gassbransjen skal være en stabil og pålitelig leverandør av energi til Europa. Derfor vil vi lyse ut 26. konsesjonsrunde så raskt som mulig.

regjeringen

Stopper 26. konsesjonsrunde. Dette bidrar til at vi ikke får fylt på med ny produksjon i en tid hvor produksjonen på norsk sokkel er ventet å falle. Det gjør at vi går glipp av store petroleumsinntekter og kan bidra til energikrise i Europa.

Oljepengebruk:

Høyre

Vil legge mindre press på renten. I våre alternative budsjetter har vi totalt tatt ned offentlige utgifter med 50 milliarder kroner, sammenlignet med budsjettene som er vedtatt.

Regjeringen

Sliter med å prioritere, og bruker derfor for mye oljepenger. F.eks. bruker de store penger på splitte opp kommuner og fylker som er slått sammen, gjenoppretting av politistasjoner og å fjerne avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen i offentlig sektor.

Statlig eierskap:

Høyre

Høyre mener statlig eierskap noen ganger kan begrunnes ut fra særlige nasjonale hensyn. Det statlige eierskapet må være forutsigbart, profesjonelt og føres basert på prinsipper om god eierstyring.

Venstresiden

Venstresiden ønsker at staten i større grad skal styre næringsutviklingen, blant annet gjennom å opprette flere statlige selskaper.

EØS-avtalen:

Høyre

Høyre er garantist for EØS-avtalen som er viktig for norsk næringsliv.

Venstresiden

Venstresiden spriker i alle retninger om EØS-avtalen. Flere partier på venstresiden vil bort fra EØS-avtalen.

Dette har vi gjort:

Senket skatten på arbeidende kapital

Formuesskatten tapper norske bedrifter for kapital slik at de har mindre igjen til å investere i norske arbeidsplasser. Da Høyre satt i regjering senket vi satsen og økte bunnfradraget på skatten.

Fjernet maskinskatten

Den var lenge et hinder for bedriftene. Vi så at fjerningen av maskinskatten utløste flere store investeringer som skaper flere arbeidsplasser.

Reddet bedrifter under koronapandemien

Da koronapandemien traff Norge, og store deler av samfunnet stengte ned for å stoppe smitten, fikk mange bedrifter en akutt likviditetskrise. For å bidra til at levedyktige bedrifter skulle komme trygt gjennom krisen endret vi permitteringsregelverket, slik at kostnaden ble redusert for bedriftene. Vi utsatte en rekke innbetalinger av skatter og avgifter, slik at pengene ble værende i bedriften i en lengre periode. Staten stilte garanti for lån, og bedriftene fikk kontantstøtte. Dette ga bedriftene likviditet. Summen av alle økonomiske tiltakene som er vedtatt eller foreslått i møte med koronapandemien er anslått til om lag 230 mrd. kroner. Av dette har cirka 104 milliarder vært rettet mot næringslivet og bedrifter som sliter.

Bedrifter og folk som stod uten jobb, fikk kompetanseutvikling

Staten ga mer penger til fylkeskommunene for omstilling og et kompetanseløft i næringslivet. Fagskoler, høgskoler og universiteter fikk marsjordre om å kaste seg rundt for å lage relevante tilbud til mennesker uten jobb og delene av næringslivet som var hardest rammet fikk egne bransjeprogrammer utviklet av partene i arbeidslivet.